De Nationale Fiets Telweek organiseert in de derde week van september het grote nationale fietsonderzoek. Door middel van een innovatieve onderzoeksapp wordt het dagelijkse fietsgedrag van deelnemers één week lang in kaart gebracht. De vergaarde data wordt gebruikt door overheden, onderzoeksinstellingen en maatschappelijke organisaties om ons fietsnetwerk te verbeteren. Dat meldt Beter Benutten.
Nederland is een fietsland bij uitstek, met meer fietsen dan inwoners. Tot op heden is er onvoldoende inzicht in ons fietsgedrag voor het ontwikkelen van een optimaal fietsnetwerk én fietsbeleid. De Fiets Telweek brengt daar verandering in. De Fietstel-app registreert één week lang het fietsgedrag van deelnemers in Nederland, om in kaart te brengen welke routes zij fietsen, hoe lang zij erover doen en waar grote vertragingen zijn. Overheden, onderzoeksinstellingen en maatschappelijke organisaties krijgen na afloop van de Fiets Telweek beschikking over de verkregen fietsdata. Met nieuwe inzichten in het gebruik van hun fietsnetwerk kunnen ze acties ondernemen om het plaatselijke fietsverkeer te verbeteren en het fietsen prettiger en veiliger te maken.
Fiets Telweek 2015 was met 50.964 deelnemers een groot succes en leidde al tot de eerste verbeteringen. Zo ontstond een veel beter beeld van plekken waar zogenaamde fietsfiles ontstaan, waarna bijvoorbeeld verkeerslichten anders zijn afgesteld om fietsers vaker groen licht geven. Dit jaar hoopt de Fiets Telweek het onderzoek op een nog grotere schaal uit te kunnen voeren. Door de onderzoeksresultaten van dit jaar te vergelijken met vorig jaar ontstaat beter inzicht in het effect van deze investeringen op het fietsgedrag. Daarnaast wordt er extra aandacht besteed aan fietsnetwerken buiten de steden door een actie gericht op middelbare scholieren.
De Fietstel-app is gratis te downloaden via de Google Play Store (Android) of iTunes Appstore (Apple iOS). De Fietstel-app meet verplaatsingen alleen tijdens de Fiets Telweek van maandag 19 september tot en met zondag 25 september 2016. De app start en stopt het meten automatisch. Deelnemers hoeven enkel hun locatievoorzieningen aan te zetten. De verzamelde data wordt anoniem verwerkt en is enkel beschikbaar als open data voor het Fiets Telweek onderzoek. Persoonsgegevens worden niet gedeeld met andere partijen.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids