De huisvestingsnood is hoog onder studenten. Door de snelle groei van het aantal buitenlandse studenten ontstaat een groot tekort aan studentenkamers. En dit probleem wordt elk jaar nijpender. Dit meldt Trouw.
Het aantal studentenkamers dat speciaal gereserveerd is voor buitenlandse studenten is in veel steden gereduceerd tot nul. Zo zegt de Stichting Studenten Huisvesting (SSH) dat alle kamers in de steden Utrecht, Rotterdam, Zwolle, Maastricht, Groningen en Tilburg inmiddels bezet zijn. Ook Duwo, actief in Wageningen, Deventer, Amsterdam, Haarlem, Leiden, Den Haag en Delft, heeft een tekort van honderden kamers. Volgens SSH zijn de kamers veel sneller op dan in voorgaande jaren. Duwo zegt dat de groei van buitenlandse studenten al jarenlang een probleem is en dat het steeds erger wordt. Precieze cijfers over de kamertekorten zijn er niet, omdat de organisaties geen registratie bijhouden van studenten die achter het net vissen.
In Amsterdam zijn de problemen het grootst. De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft vijfhonderd studenten op de wachtlijst staan voor een kamer. Ook de Vrije Universiteit (VU) heeft moeite passende accommodaties te vinden voor de studenten. Zo worden onder andere studenten in vakantiehuisjes geplaatst. De VU verwacht aankomend collegejaar 40 procent meer buitenlandse studenten dan afgelopen jaar. Buitenlandse studenten die denken de oplossing te hebben gevonden in de particuliere woningmarkt, komen van een koude kermis thuis, want ook daar is de ruimte beperkt. Het Student Hotel in Amsterdam bijvoorbeeld zit al vol, terwijl in andere studentensteden kamers nog mondjesmaat verkrijgbaar zijn.
De universiteiten en hogescholen maken zich zorgen over het gebrek aan huisvesting. Ze vrezen talent mis te lopen en willen dat ook studenten met een klein budget kunnen studeren. Om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen, zouden 125.000 extra studentenkamers moeten worden bijgebouwd in 2030, berekende Kences, de organisatie van studentenhuisvesters. Daarbij wordt uitgegaan van een verdrievoudiging van het aantal internationale studenten.
De kamernood heeft ook als gevolg dat de huurprijzen flink zijn gestegen. Onlangs schreef onze student-correspondent Rick Veldman voor onze nieuwe zomerreeks 'Rick redeneert' zijn mening over het hoe en wat achter de hoge studetenkamerprijzen. Lees hier over de oorzaak van ongecontroleerde, hoge kamerprijzen in studentensteden.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids