Hogeschool Inholland en Bouwcombinatie Visser & Smit Bouw | HOMIJ Technische Installaties hebben vandaag een overeenkomst getekend voor de bouw van de nieuwe onderwijslocatie in de Sluisbuurt op het Amsterdamse Zeeburgereiland. Hiermee koerst Inholland af op een ingebruikname van het gebouw in de zomer van 2024. Als een van de eerste ‘bewoners’ van deze nieuwe wijk wil Inholland met het gebouw en alle onderwijsactiviteiten een innovatiegebied creëren, een stralend middelpunt aan de oevers van het IJ. Dit meldt Inholland.
Door (bijna) alle opleidingen uit Amsterdam en Diemen in één gebouw onder te brengen, versterkt Inholland de onderlinge samenwerking en onderwijsinnovatie. De hogeschool wil een bijdrage leveren aan maatschappelijke vraagstukken in de wijk, stad en regio die doorgaans om een interdisciplinaire samenwerking vragen. Nu al loopt Inholland daarop vooruit met het ‘SLUISlab’ dat zich het afgelopen studiejaar gevestigd heeft op Zeeburgereiland. Binnen deze leergemeenschap bedenken studenten van verschillende opleidingen in samenwerking met elkaar, met onderzoekers en met partners die ook bij de wijk betrokken zijn, concepten die bijdragen aan de ontwikkeling van dit gebied.
Blikvanger beplanting op het dak
De gemeente Amsterdam heeft de grond onlangs overgedragen aan Inholland. De Bouwcombinatie is begin november gestart met de eerste bouwvoorbereidingen voor het nieuwe, door architectenbureau cepezed ontworpen onderwijsgebouw. In deze toekomstige ‘smart building’ met flexibele indeling wordt energie opgewekt en daglicht en buitenventilatie binnengehaald. Een van de blikvangers wordt de grote hoeveelheid beplanting op het dak. De high-tech laboratoria van de life sciences-opleidingen worden gedeeld met het ROC van Amsterdam. Dit bevordert een soepele doorstroom van mbo’ers naar het hbo.
Mieke van den Berg, lid van het College van Bestuur van Hogeschool Inholland, Bart van Eijk, algemeen directeur van Visser & Smit Bouw, en Ruud van Zijl, directeur van HOMIJ Technische Installaties, ondertekenden vanmiddag de aannemersovereenkomst op het kantoor van het bouwbedrijf in Rotterdam.
Vertraging door corona
Voor Inholland is dit een belangrijke mijlpaal, zegt Mieke van den Berg: “De wispelturige wereldmarkt in grondstoffen – veroorzaakt door corona – heeft voor vertraging gezorgd. Ik ben extra verheugd dat wij nu eindelijk deze stap kunnen zetten. Dit brengt ons dichter bij het moment waar we met z’n allen reikhalzend naar uitkijken. Straks zitten we met nagenoeg al onze opleidingen uit de regio Amsterdam in één modern en duurzaam pand: hét onderwijsgebouw van de toekomst!”
Bart van Eijk deelt haar enthousiasme: “Ik beschouw het als een eer dat wij deze mooie opdracht mogen uitvoeren en daarmee een bijdrage kunnen leveren aan de onderwijsambities van Inholland én het innovatieve karakter van deze nieuwe Amsterdamse wijk.”
In totaal 31 opleidingen die momenteel gevestigd zijn op de verschillende Inholland-locaties in Amsterdam en Diemen verhuizen naar het toekomstige onderwijsgebouw in de Sluisbuurt. Alleen Mondzorgkunde (ACTA-gebouw) en Verloskunde (Vlaardingenlaan) verhuizen niet mee. Naar verwachting studeren vanaf studiejaar 2024-2025 tegen de 7.000 studenten in de nieuwe Amsterdamse wijk.
Feestelijk moment
Zodra de ontwikkelingen rondom corona het toelaten, organiseert Inholland samen met alle betrokken partners een feestelijk moment om stil te staan bij de start van de bouw.
Door: Nationale Onderwijsgids
Beeld: Inholland