HKU presenteert CAPE x UTRECHT over slavernij en haar erfenis

De tentoonstelling CAPE x UTRECHT duikt in de relatie tussen de Kaapkolonie en Utrecht. Toen de Nederlandse regering en de koning recent hun excuses aanboden voor de Nederlandse betrokkenheid bij de slavernij, werd Zuid-Afrika niet genoemd. Wie herinnert zich de geschiedenis van slavernij in de Indische Oceaan nog? Hoe beïnvloedt deze geschiedenis mensen in het huidige Zuid-Afrika? En waarom is deze geschiedenis in Nederland grotendeels vergeten? Dat meldt de HKU.

Duizenden jaren lang leefden er |xam, Khoekhoe en vele andere volkeren in Zuidelijk Afrika. Vanaf 1652 vestigde de Verenigde Oost-Indische Compagnie een koloniale nederzetting in de Kaap, die vanaf 1658 volledig afhankelijk was van een inhumaan slavernijsysteem, dat ook Utrecht met de Kaap verbond. Deze geschiedenis legde de basis voor het wrede systeem van apartheid, dit is een Nederlands woord.

Samenwerkingsproject 

CAPE x UTRECHT: Verborgen geschiedenissen van slavernij en haar erfenis is een samenwerkingsproject van HKU-fellow Nancy Jouwe en The Black Archives. De tentoonstelling combineert uniek archiefmateriaal met kunstwerken van Jasper Albinus, Diana Ferrus, Neo Muyanga, Shishani Vranckx, Judith Westerveld, alumna HKU Photography Farren van Wyck, en Carine Zaayman.

Door: Nationale Onderwijsgids