Hoe werkt ROOM voor studenten die een kamer zoeken?

Studenten die op zoek zijn naar een studentenkamer hoeven zich nu voor de meeste studentensteden nog maar op één plek in te schrijven. Via de website Room.nl was dit al mogelijk, maar dan was de inschrijving voor één regio geldig. Als je als student je masteropleiding in een andere stad wilde doen, stond je inschrijftijd weer op nul en moest je weer van voor af aan beginnen. Vanaf nu is dat anders.

Ook als je nog niet precies weet waar je je studie wilt gaan volgen is ROOM handig. Of als je tussentijds van studie wisselt in een andere stad. Je kunt je vanaf je 16de al inschrijven bij ROOM en de kosten zijn eenmalig 35 euro. Zodra je bent ingeschreven bouw je inschrijftijd op bij alle aanbieders door Nederland. 

Inschrijven voor meerdere studentensteden

Vanaf 24 september is het mogelijk om je in te schrijven voor meerdere studentensteden. ROOM werkt samen met verschillende woningcorporaties. Zij hebben samen zo’n 50.000 betaalbare studentenkamers in meer dan 10 studentensteden. En waarom zou je je bij tien verschillende gemeentes en verschillende studentenhuisvesters inschrijven?  ROOM bedacht dat het handiger is om alle studentensteden en woningen op één landelijk platform te plaatsen. 

ROOM verhuurt vooral studentenkamers waarmee je faciliteiten met huisgenoten deelt, al hebben sommige studio’s ook een eigen wc, badkamer en keuken. Studenten huren de woonruimte zonder meubels.

Huurprijzen en contract 

De huurprijzen van ROOM voldoen aan het landelijke puntensysteem zoals de overheid dit bedacht heeft. Voor sommige studentenkamers kun je als student huurtoeslag aanvragen. Zo lang je student bent, mag je in de meeste studentenkamers blijven. Studie afgerond? Dan is het de bedoeling dat je binnen een half jaar tot een jaar een andere woonruimte vindt. Nieuwe studenten kunnen zo makkelijker doorstromen.

Inschrijftijd 

Zodra je je hebt ingeschreven op de website van ROOM gaat ook je inschrijftijd van start. Bij een groot gedeelte van de ROOM-aanbieders heb je inschrijftijd nodig. Hoe langer je op de lijst staat, hoe groter de kans op een studentenwoning. Sommige studentensteden willen alleen studenten die daar ook daadwerkelijk een studie volgen. 

Regels

Bij ‘hospiteren op basis van inschrijftijd’ mag iedereen reageren op een studentenkamer. Degene die het langst staat ingeschreven krijgt een uitnodiging voor een kennismaking. Uit de verschillende hospitanten wordt ten slotte een nieuwe huisgenoot gekozen.

Bij ‘hospiteren (zonder dat we naar inschrijftijd kijken) kan iedereen op een studentenkamer reageren. Sommige studenten krijgen een uitnodiging voor een kennismaking. De huidige bewoners kiezen uit de hospitanten uiteindelijk een nieuwe huisgenoot. Het maakt daarbij niet uit hoe lang je al ingeschreven bent, zolang dat maar bij ROOM is.

Bij ‘bezichtigen op basis van inschrijftijd’ kan iedereen reageren op een studentenkamer. De studenten die het langst staan ingeschreven krijgen een uitnodiging om de kamer te bekijken. Dat kan één voor één of met een groep.

‘Direct aanbod’ geeft aan dat de student die als eerste reageert ook de woning als eerste mag bekijken. Zolang je maar bij ROOM staat ingeschreven maakt het niet uit hoe lang je al staat ingeschreven. De studentenkamers hebben meestal meubels en zijn tijdelijk beschikbaar. Je ontvangt dus een huurcontract met een einddatum erop.

Voorrang 

Sommige studentenhuisvesters hebben een voorrangsregeling. Eerstejaarsstudenten krijgen bijvoorbeeld voorrang of studenten die twee uur onderweg zijn naar hun onderwijsinstelling.

Urgentie 

Sommige studentenhuisvesters hebben een urgentieregeling. Daarbij moet je denken aan studenten met een bijzondere woonbehoefte zoals studenten met een lichamelijke beperking of dove studenten. 

En dan ben je erachter in welke stad je wil gaan studeren en wonen. Je hebt je ingelezen in de verschillende studentenhuisvesters van die stad en de spelregels op de website van ROOM doorgenomen. Op ROOM vind je niet het aanbod, maar waar dan wel?

  1. Ga naar de stad op de ROOM-stedenpagina waar jij graag zou willen wonen. De studentenhuisvesters van die stad staan daar keurig weergegeven.
  2. Om in aanmerking te komen voor een studentenkamer gelden er per stad andere regels. Houd er rekening   mee dat je meestal niet meteen een studentenkamer kan huren. Je moet ook kunnen aantonen dat je een student bent.
  3. Op de pagina van de stad waar jij wil studeren vind je een link naar het huuraanbod. Eerst moet je ROOM-profiel volledig ingevuld zijn voordat je op een studentenkamer gaat reageren.

Welke studentensteden doen er mee?

  • Groningen
  • Zwolle
  • Deventer
  • Haarlem
  • Amsterdam
  • Leiden
  • Den Haag
  • Wageningen
  • Utrecht
  • Delft
  • Rotterdam
  • Tilburg

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk
Bron: ROOM.nl