Studenten wooncomplex Utrecht moeten voordat ze douchen eerst mail lezen

Bewoners van een spiksplinternieuw studentenwooncomplex in Utrecht moeten eerst een half uur wachten voordat ze kunnen douchen. Het pand maakt gebruik van duurzame energie en daarom moeten huurders zich aanpassen aan het volle stroomnet. Dat meldt het AD.

De nieuwe bewoners van het pand aan de Burgemeester Fockema Andrealaan in Utrecht-Oost konden vorige week hun sleutel ophalen. Studentenhuisvester SSH had daarbij als cadeautje een douchetimer en een brief.

In de brief is te lezen dat er vanwege het volle stroomnet piekmomenten ontstaan. Op die momenten mogen huurder even niet wassen of douchen, want dat kan het netwerk niet aan.

Volledig op stroom 

Woordvoerder van de SSH Joris van Eijck legt uit dat het gebouw volledig op stroom draait. “We leveren dit gebouw op in tijden van een netcongestie. Dat is niet alleen hier zo, maar in heel Utrecht.”

'Ik heb alle vertrouwen in het gedrag van de studenten' 

Wanneer er een piekmoment aankomt, krijgen bewoners een mail met informatie. Het verzoek is om even te wachten met douchen totdat de piek voorbij is. De studenten zullen hier volgens Van Eijck daadwerkelijk naar luisteren. Hij heeft er alle vertrouwen in. Maar SSH moet wel blijven kijken naar het gedrag van de huurders. “Het is ons eerste all-electric pand, dus we moeten nog even kijken hoe dit gaat uitpakken. Douches zullen niet uitvallen, maar er kan wel schade ontstaan aan het stroomnet als iedereen tegelijk gebruik maakt van de elektriciteit tijdens een piekmoment.”

Volledig elektrisch pand

Baobab is het eerste pand van SSH dat volledig elektrisch is. De SSH denkt wel dat voordelen van de zonnepanelen op het dak opwegen tegen het nadeel van een hoge piek in het stroomnet.

Door: Nationale Onderwijsgids/ Femek van Arendonk