Indonesische verpleegkundigen ontvangen allemaal een schadevergoeding

Hogeschool Avans+ is bereid om aan alle 64 verpleegkundestudenten uit Indonesië een schadevergoeding te betalen. De studenten kwamen naar Nederland om te helpen in de overbelaste gezondheidszorg. Dat meldt de NOS.

De hogeschool trof vorige week al een schikking met veertien studenten. Ook de andere vijftig (voormalige) studenten hebben nu recht op 7000 euro. De studenten mogen alleen nooit meer negatief spreken over de hogeschool.

Rechtszaak 

Vijftien Indonesische studenten stapten naar de rechter. Zij beschuldigden de hogeschool van misleiding, nalatigheid, machtsmisbruik en economische uitbuiting. Ze ontvingen een studiebeurs van 950 euro per maand toen ze in 2021 naar Nederland kwamen, maar de studenten moesten meteen fulltime aan het werk. De hogeschool had de studenten ook een verhuiskostenvergoeding van netto 7750 euro beloofd, maar deze werd nooit uitbetaald. Avans+ geeft aan dat dit komt vanwege de ingewikkelde belastingregels.

Schikking 

De hogeschool en de verpleegkundigen werden tijdens de zitting door de rechter tegenover elkaar gezet. Dat leverde een schikking op. Veertien van de vijftien studenten hadden recht op een totaalbedrag van 100.000 euro. De vijftiende student had geen overeenkomst ondertekend, dus de schikking ging aan zijn neus voorbij.

Avans+ gaat nu toch 7000 euro per persoon uitbetalen aan de vijftig studenten die geen rechtszaak waren gestart. De studenten die gestart zijn met de rechtszaak zijn het daar niet mee eens, want door het proces zijn ze ook veel geld kwijtgeraakt aan proces- en advocaatkosten.

Tegemoetkoming voor de advocaatkosten 

“Voor die studenten is dat inderdaad heel oncomfortabel”, aldus Avans+-directeur Cris van Osch. Hij geeft aan bereid te zijn om aan de groep waarmee Avans+ geschikt heeft een bedrag van 1000 euro te betalen als tegemoetkoming voor de advocaatkosten. Over de hogeschool wil dan geen negatief woord meer horen uit de mond van de studenten. Deze voorwaarde stond nog niet in de schikkingsovereenkomst van vorige week.

De advocaat van Avans+ geeft aan dat dit is om de ruzie tussen de hogeschool en de studenten te stoppen. Advocaat Rob van der Pas van de studenten vindt dat de hogeschool nu zijn cliënten het belet om te zeggen wat ze echt van de onderwijsinstelling vinden.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk