Vorige week werd bekend dat meerdere kinderopvangorganisaties het gebruik van kunstgrasvelden verbieden os de maatregelen na spelen op kunstgras hebben aangepast. Dit gebeurt naar aanleiding van de berichtgeving in Zembla dat kunstgras met rubbergranulaat een risico voor de gezondheid kan vormen. Nu stellen twee hoogleraren dat ook in rubberen tegels op speelplaatsen te veel chemicaliën zitten. Dat meldt BNR.
Volgens hoogleraar Martin van den Berg zitten er zogeheten PAK's in de tegels, dit zijn stoffen die kankerverwekkend kunnen zijn. Het probleem van de tegels zit in het gebruikte rubber, dat komt in veel tegels van gebruikte autobanden. Naar aanleiding van de berichten over de kunstgrasvelden en de rubberen tegels wil PvdA-Kamerlid Yasemin Çegerek dat het onderzoek van het RIVM naar de effecten van giftige korrels uit autobanden zo snel mogelijk wordt afgerond.
Çegerek: “Op veel speelplaatsen liggen deze rubberen tegels en daarom willen we dat dit onderzoek snel wordt afgerond, zodat we kunnen kijken wat we met deze tegels moeten. Eigenlijk moeten we niet spullen gaan gebruiken waarvan we al vermoeden dat ze slecht zijn voor de gezondheid van onze kinderen.” Van den Berg zegt tegen BNR nog niet te weten of er nu écht een probleem is. De Europese Unie is nog bezig met een onderzoek om te bepalen hoeveel van deze giftige stoffen in een kilogram rubber mogen zitten.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids