Tussen 2017 en 2020 is er 87 miljoen euro structureel beschikbaar voor het bevorderen van gelijke kansen voor kinderen met gelijke talenten. Vanaf 2020 wordt er jaarlijks 26 miljoen euro vrijgemaakt. Dit hebben minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker vandaag bekend gemaakt tijdens de lancering van de Gelijke Kansen Alliantie. Dit meldt Rijksoverheid.
NOG
Brede aanpak voor gelijke kansen in het onderwijs
-Vanaf 2017 komt er een bedrag oplopend tot 14,5 miljoen euro bij voor schakelklassen in de overgang tussen primair en voortgezet onderwijs voor achterstandsleerlingen. Voor vmbo’ers gaat het om circa 5000 leerlingen per jaar die een zogeheten schakelprogramma volgen waarin ze worden voorbereid op het eerste jaar van de havo of het mbo. Ook in de overgang van mbo naar hbo wordt stevig geïnvesteerd: 7,5 euro miljoen. Daarnaast is er specifiek budget (2,5 miljoen euro) voor mbo’ers die naar de Pabo willen. Verder is er extra geld (4 miljoen euro) om mbo-studenten te stimuleren op een hoger niveau door te leren.
Twintig scholen in grote steden krijgen ruimte en geld (3 miljoen euro) om te experimenteren met leraren die worden vrijgeroosterd. Zij kunnen in die tijd achterstandsleerlingen begeleiden of collega’s coachen. Voor het programma Tel mee met Taal (2017-2018) komt circa 2 miljoen euro beschikbaar. Hiermee krijgen circa 10.000 ouders met een lage taalvaardigheid taaltraining, coaching en ondersteuning bij de opvoeding van hun kinderen. Voor ondersteuning van maatschappelijke initiatieven waarbij hbo- en wo-studenten gekoppeld worden aan scholieren in het vo en het mbo wordt vanaf 2017 1 miljoen euro structureel uitgetrokken. Deze rolmodellen of coaches kunnen drempels wegnemen bij jongeren die van huis uit niet gewend zijn om verder te studeren.
Voor een duurzame aanpak hiervan worden ouders, docenten, schoolbestuurders, onderzoekers, werkgevers en maatschappelijke instellingen aangespoord om zich in het samenwerkingsverband de Gelijke Kansen Alliantie te verenigen. Via het platform www.gelijke-kansen.nl kunnen zij goede ervaringen met elkaar delen en van elkaar leren.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids