Normal_vader__papa__vaderschapsverlof__ouder__baby

Baby’s kunnen voordat ze de leeftijd van zes maanden bereiken al klanken van elkaar leren onderscheiden. Dat blijkt uit Nederlands-Koreaans onderzoek van de Radboud Universiteit. Dit meldt Vakblad Vroeg.

Het onderzoek werd gedaan onder 58 volwassen Nederlanders. De ene helft was als baby geadopteerd vanuit Korea, de andere helft niet. Van de 29 geadopteerde kinderen was de helft naar Nederland gekomen voordat ze vijf maanden oud waren. De overige waren gemiddeld 17 maanden bij aankomst in Nederland, en hadden hun eerste Koreaanse woordjes al geleerd. 
 
Alle volwassenen kregen anderhalve week intensief Koreaanse taalles, waarbij de focus lag op drie Koreaanse klanken, die alle drie in het Nederlands als uitspraakvarianten gezien zouden worden van de ‘t’. Mirjam Broersma van de Radboud Universiteit Nijmegen onderwierp de deelnemers samen met Koreaanse onderzoekers  zowel voor, tijdens als na de cursus aan een test.
 
Uit dit onderzoek bleek dat de adoptiekinderen uit Korea sneller in staat waren de Koreaanse uitspraakvarianten van elkaar te onderscheiden dan de autochtone Nederlanders. Daarnaast vonden de onderzoekers geen verschil tussen de prestaties in de groep van geadopteerde volwassenen: zowel de geadopteerden voor vijf maanden als rond de 17 maanden waren even snel in het leren onderscheiden van de uitspraakvarianten. De conclusie van de onderzoekers is dan ook dat baby’s zelfs voor vijf maanden al essentiële taalelementen meekrijgen, die later in het leven opnieuw geactiveerd kunnen worden.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids