Documentairemaker Jennifer Pettersson gaat in haar geboorteland Zweden op zoek naar antwoord op de vraag of de kinderopvang daar beter is dan in Nederland. Ouders van Zweedse kinderen maken meer uren op het werk dan ouders in Nederland, maar ervaren tegelijkertijd minder zorgen over de opvang van hun kinderen. Dat meldt EO-Visie.
De uitkomst van het onderzoek gebruikt Pettersson om voor zichzelf te bepalen of ze in Nederland blijft wonen of terugkeert naar Zweden. Haar geboorteland lijkt op voorhand de beste papieren te hebben. In de radioserie wil de documentairemaker uitzoeken wat er in Nederland precies 'misgaat' waardoor Zweden beter scoort. Een econoom uit het Scandinavische land vertelde haar eens dat veel hoogopgeleide moeders in Nederland in deeltijd werken, waardoor er vaak iemand thuis is voor de kinderen. De behoefte aan kwaliteit in de kinderopvang zou daardoor minder groot zijn dan in Zweden.
Dat ze in Zweden alles goed willen regelen beaamt Pettersson. Ze noemt de inwoners perfectionistisch. Halve oplossingen zijn niet voldoende. Zowel het welzijn van de kinderen als de gelijkheid tussen mannen en vrouwen wat betreft werk staan hoog in het vaandel in het Zweedse systeem. Nederland is in dat opzicht iets minder geëmancipeerd, zegt de documentairemaker.
Vijf dagen per week kinderopvang wordt ook verschillend beoordeeld in de twee landen. Zo is dat in Zweden heel normaal, omdat ouders vinden dat een crèche bijvoorbeeld van grote waarde is voor het leren ondernemen en spelen met andere kinderen. Bovendien zorgt meer werken voor meer belastinginkomsten, die vervolgens weer in de opvang en het onderwijs gestoken kunnen worden, zegt Pettersson.
De bevindingen van Pettersson zijn vanaf 4 februari te beluisteren in de radioserie Opgejaagd van de VPRO. De serie is tevens beschikbaar als podcast, zodat ook werkende ouders op elk moment en elke plek kunnen meeluisteren.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids