De kinderopvang, buitenschoolse opvang (BSO) en de basisschool zouden moeten worden samengevoegd. Dit zou beter zijn voor de ontwikkeling van kinderen. Plus dat met deze nieuwe vorm van onderwijs ook het toeslagenstelsel de prullenbak in kan. Deze oproep doet de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) samen met andere onderwijsorganisaties. Dit meldt Hart van Nederland.
Het idee is dat kinderen van 0 tot 13 jaar voor opvang en onderwijs op één plek terechtkunnen. Daar zijn ze dan een paar dagen in de week waar ze naast onderwijs ook andere activiteiten doen, zoals sport en cultuur. Leraren en pedagogisch medewerkers werken samen om activiteiten voor de kinderen te bedenken.
De 'Wijde Wereld'
In Uden brengen ze dit idee al in de praktijk op de ‘Wijde Wereld’, dat is een zogenoemd speelleercentrum. Onderwijs en opvang gaan daar samen in één gebouw.
D66 is enthousiast
In de opzet tot een regeerakkoord deze zomer schreven D66 en VVD al dat ze af willen van de kinderopvangtoeslag en dat ze de opvang grotendeels willen vergoeden. Vooral bij D66 zijn ze erg enthousiast over het plan voor dit type onderwijs.
Groot personeelstekort
Er is alleen één maar, volgens de partijen moet er wel genoeg personeel zijn om aan alle vraag te voldoen. Op dit moment heerst er namelijk een groot personeelstekort. Daarnaast kost het ook nog eens 4 miljard euro, blijkt uit berekeningen. Volgens de BMK zouden die investeringen zich op een gegeven moment wel moeten uitbetalen. “Als het voor ouders makkelijker is om hun kind naar de opvang te brengen, kunnen ze ook meer werken.”
Door: Nationale Onderwijsgids