Kinderopvang Eindhoven laat peuter na medisch onderzoek niet meer terugkomen

Een moeder uit Eindhoven vertelde de kinderopvang van haar zoontje eerlijk over zijn medische onderzoek. Vervolgens kreeg ze te horen dat hij niet meer welkom was. Stichting Atalenta maakt zich met dit bericht schuldig aan discriminatie, zo zegt het College van de rechten van de Mens in Utrecht. Dat meldt het Brabants Dagblad.

“Stichting Atalenta wilde geen uitzondering maken op grond van een chronische ziekte”, zo stelt het college. Voor 9 september moet de stichting duidelijk maken welke maatregelen ze gaat treffen.

Aneurysma 

Atalenta beschikt over 25 kinderopvanglocaties en 29 basisscholen in Zuidoost-Brabant. Daar valt ook kinderopvang Columbus onder. Deze kinderopvang zit op de campus van de Internationale School aan de Oirschotsedijk in Eindhoven. Dit is ook de opvang van het 3-jarige jongetje. Totdat zijn moeder aan de medewerkster vertelt dat hij wordt onderzocht in het ziekenhuis vanwege een zeldzame dna-afwijking. De kans is groot dat het jongetje een aneurysma heeft. Dat is een verwijd bloedvat. Als zo’n zwak bloedvat scheurt kunnen mensen die aneurysma hebben eraan overlijden. Als gevolg hiervan moet de 3-jarige vaak naar het ziekenhuis voor verschillende onderzoeken.

De locatiedirecteur belt de moeder tien dagen na het gesprek op. Het kinderdagverblijf beëindigt het contract en de jongen is niet meer welkom. “De aanleiding voor dit besluit was dat de moeder had gezegd dat haar zoon geen (harde) klappen tegen zijn hoofd moet krijgen. Als daar het aneurysma zit zou deze kunnen scheuren en dan moet haar zoon meteen naar het ziekenhuis”, zo schrijft het College voor de Rechten van de Mens.

Tot na de uitslag niet aanwezig op het kinderdagverblijf 

Dat de kinderopvang in kwestie dit niet kon garanderen en daarvoor ook niet verantwoordelijk wilde zijn snapt het college nog wel. Maar om meteen het contract te verbreken. “De jongen zou totdat de uitslag van de onderzoeken bekend werd niet aanwezig zijn op het kinderdagverblijf. Er was dan ook nog geen sprake van een risico voor de gezondheid of veiligheid.”

Drie verschillende groepen 

Op de MRI-scans blijkt nu dat de jongen nu geen aneurysma heeft. Maar de moeder moet wel op zoek naar een andere kinderopvang en dat blijkt erg lastig te zijn. “Mijn zoontje heeft nu al in drie verschillende groepen gezeten. Van een blije jongen veranderde hij in een verlegen peuter. Hij is telkens bang dat hij weer weg moet.”

Atalenta heeft na de uitspraak van het college nog niets laten horen. De stichting vindt de verwijten die gemaakt zijn onterecht, zo geeft een woordvoerder aan. “Voor ons was deze beslissing ook niet makkelijk.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk