Het aantal gastouders in Nederland daalt sterk. Kinderopvang regelen voor ouders met onregelmatige werktijden wordt daarom een stuk moeilijker. De Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) geeft aan dat gastouders met steeds strengere regels te maken krijgen en dat de kosten alleen maar oplopen. Dat meldt RTL Z.
Wat is een gastouder precies? Dat is een persoon die thuis tegen betaling de kinderen opvangt. Ongeveer 16.500 gastouders zijn er op dit moment in Nederland te vinden. Uit gegevens van het Landelijk Register Kinderopvang bleek dat aantal gastouders in 2016 nog verdubbeld. “Gastouders zijn een belangrijk gedeelte in het kinderopvanglandschap”, aldus Emmeline Bijlsma, directeur van BK.
Onregelmatige werktijden
Er is nu minder opvang mogelijk voor ouders die onregelmatig werk verrichten. Zoals zorgmedewerkers of politieagenten. Een derde van de mensen die gebruik maakt van gastouders werkt in ploegen- of wisseldiensten.
Petra Netjes is afhankelijk van een gastouder voor een van haar twee kinderen. Haar andere kind gaat naar de voorschoolse opvang (vso). De vso gaat om 7.30 uur open, maar dan begint de werkdag van Netjes eigenlijk ook.
Regels gastouders
Dat het aantal gastouders rap daalt, komt door twee redenen, zegt Bijlsma. Gastouders moeten aan steeds meer regels voldoen. De onkostenvergoeding voor gastouders blijft wel hetzelfde.
Uurprijs
Gastouders mogen zelf hun uurprijs bepalen. Veel gastouders houden de prijs bewust laag omdat ze bang zijn om ouders te verliezen. De uurprijs van gastouders zou eigenlijk op 9,62 per uur moeten liggen, zo blijkt uit onderzoek van BK.
Het steeds groter wordende tekort aan gastouders gaat er ook voor zorgen dat het personeelstekort in de zorg en de politie gaat toenemen, vreest Bijlsma. Alleen maar omdat ze hun kinderen naar de opvang willen brengen, zoeken de ouders een baan met regelmatige tijden. Omdat de opvang van haar kinderen maar lastig gaat, denkt ook Netjes eraan minder te gaan werken.
Wet kinderopvang
Woensdagavond 11 september werd er in de Tweede Kamer een debat gevoerd over de wijzing van de Wet kinderopvang. Daarbij ging men ook in op de invoering van nieuwe regels voor het verbeteren van de kwaliteit.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk