Personeel van kinderopvang Fit-Kidz én ouders wachten nog op geld

De plots gestopte kinderopvang Fit-Kidz uit Papendrecht moet niet alleen het personeel nog uitbetalen. Er zijn ook nog een aantal ouders die nog geld krijgen van de kinderopvang. Sommige ouders magen zich zorgen over eventuele toeslagen die nu terugbetaald moeten worden. Dat meldt het AD.

De kinderopvangorganisatie die vlak voor het weekend de stekker eruit trok, heeft in september nog facturen naar ouders gestuurd voor de maand oktober. Er zijn zelfs ouders die dit bedrag al hebben betaald, maar vrij snel stopte Fit-Kidz.

Commercieel bedrijf 

De zorgen van de ouders worden serieus genomen door wethouder Arjan Kosten van de gemeente Papendrecht. Hij adviseert ze om naar het Juridisch Loket te stappen voor juridisch advies. Een lijst met namen van ouders heeft de gemeente niet omdat Fit-Kidz een commercieel bedrijf is. Oud-eigenaar Daniel Muñoz zegt niets te weten van de kwestie, maar hoopt dat het voor de ouders allemaal goedkomt.

Ouders zijn ook bang dat ze toeslagen moeten terugbetalen aan de Belastingdienst. Fit-Kidz was namelijk eerst een eenmanszaak, maar in 2023 besloot Muñoz er een bv van te maken. De eenmanszaak werd in augustus 2024 failliet verklaard, maar Muñoz hield de bv wel aan.

Registratienummers voor aanvragen kinderopvangtoeslag 

Alleen de registratienummers van de verschillende bso-locaties, die nodig zijn voor het aanvragen van kinderopvangtoeslag, waren de afgelopen maanden nog niet aangepast en stonden nog op naam van de failliete eenmanszaak. Ouders die hiervan op de hoogte zijn, maken zich grote zorgen. Ze zijn bang dat ze de nieuwe toeslagenouders worden.

Kinderopvangtoeslag stopzetten 

De gemeente Papendrecht heeft contact opgenomen met de Belastingdienst en geeft aan dat er is gezegd dat ouders terecht toeslag hebben ontvangen.  Ze hebben tenslotte gebruik gemaakt van de kinderopvang. Het advies is nu om de kinderopvangtoeslag naar Fit-Kidz meteen stop te zetten. Alle ouders moeten sowieso contact opnemen met de Dienst Toeslagen als ze twijfelen over hun toeslagen.

Wethouder Kosten is ontzettend geschrokken nadat er van alles over de kinderopvangorganisatie naar buiten kwam. Hij hoopt dat er over hoe het nu verder moet met de kinderopvang snel meer duidelijkheid komt.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk