Groot tekort aan kinderopvang in de gemeente Rijssen-Holten

Er is een groot tekort aan kinderopvang in de gemeente Rijssen-Holten. Hoe kan het dat er te weinig kinderopvang in deze gemeente is? Ouders hebben last van de lange wachttijden binnen de kinderopvang en de gemeente Rijssen-Holten zegt dat er geen sprake is van een probleem. Dat meldt de Tubantia.

Het tekort aan kinderopvang is in de gemeente Rijssen-Holten enorm groot. Nina.care, een platform waar ouders, au pairs en oppas de perfecte match kunnen vinden, onderzocht de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Nina.care keek naar de hoeveelheid kinderen van 0 tot 12 jaar die in de gemeente wonen en hoeveel daarvan naar de opvang willen. Ook werd er gekeken naar welke dag het populairst is en of er dan plek op de opvang is.

Opvangcapaciteit 

In de gemeente Rijssen-Holten kan 28 procent van de kinderen een plaatje op de opvang krijgen op de door hen gewenste dag. De opvangcapaciteit is het hoogst in Oldenzaal (63 procent) en Hof van Twente (59 procent).

Christelijke opvang De Kindertuin weet dat er veel vraag is naar opvang. De Kindertuin heeft zelf negen locaties in Rijssen en vijf locaties in de gemeente Wierden. Voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar is er genoeg plek op de dagopvang. Bij alle buitenschoolseopvanglocaties die De Kindertuin heeft zijn er wachtlijsten.

Niet uitbreiden 

Ook al is er een tekort aan kinderopvang, directeur Gerjanne Schaap wil niet uitbreiden. De verschillende buitenschoolse opvangen van de Kindertuin zitten in christelijke basisscholen en Schaap laat ze daar het liefst zitten. “Over een aantal jaar kan het weer anders zijn. Er worden nu steeds minder kinderen geboren en gastouders zijn erg populair onder Rijssense ouders.”

Toeslagen verhogen 

Kinderopvang moet toegankelijk worden voor iedereen en daarom wil Den Haag de toeslagen gaan verhogen. Kinderopvang Kosmo denkt dat de vraag naar kinderopvang toeneemt zodra dit plan erdoor is. Directeur Sebastiaan Dekkers vindt het lastig om een nieuwe locatie voor zijn kinderopvang te vinden in de gemeente Rijssen-Holten. Voor een kinderopvang heb je namelijk een kavel nodig met een maatschappelijke bestemming.

Kinderopvang Kosmo zat afgelopen jaar tijdelijk in voormalige basisschool De Salto, maar moest in de zomer uit het gebouw. 49 peuters zaten tijdelijk zonder opvang. Kosmo heeft sinds september weer een tijdelijke plek in een kerkgebouw van de Hervormde Gemeente Rijssen.

Geen problemen 

De wachtlijsten in de kinderopvang zijn niet bekend bij de gemeente Rijssen-Holten. Momenteel zegt de gemeente geen problemen te hebben met de kinderopvang.

Door: Nationale Onderwijsgids / femke van Arendonk