Oudercommissies in kinderopvang belangrijk, maar schieten vaak tekort

Driekwart van de kinderopvanglocaties in Nederland heeft een oudercommissie, blijkt uit onderzoek van Ipsos I&O in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken. Toch loopt de uitvoering niet altijd volgens de regels van de Wet Kinderopvang, meldt Ipsos I&O. 

Oudercommissies spelen een cruciale rol in het adviseren over beleid en prijzen. Toch kampen zij met knelpunten. Veel ouders tonen weinig interesse in deelname, en er is vaak gebrek aan tijd onder commissieleden. Ook voelen oudercommissies zich niet altijd serieus genomen. Minder dan de helft (45 procent) bepaalt zelf welke adviesrechten aan de centrale oudercommissie worden overgedragen, terwijl dit wettelijk verplicht is.

Samenwerking

De samenwerking tussen oudercommissies en opvanglocaties wordt overwegend positief beoordeeld. Lokale commissies geven de samenwerking met hun locatie een 8,2, maar zijn kritischer over de samenwerking met overkoepelende organisaties (6,4). Ouders zelf geven de oudercommissie gemiddeld een 6,3. Slechts 8 procent voelt zich betrokken en 24 procent denkt via de oudercommissie invloed te hebben.

Ouders willen betrokkenheid, maar niet zelf deelnemen

Hoewel 73 procent van de ouders een oudercommissie belangrijk vindt, wil slechts 42 procent zelf deelnemen. Tijdgebrek en gebrek aan kennis taak zijn belangrijke redenen. Een derde van de ouders weet niet eens of hun kinderopvanglocatie een oudercommissie heeft.

Belang van ouderinspraak

Ouderinspraak is vastgelegd in de Wet Kinderopvang. Toch heeft 10 procent van de locaties geen oudercommissie of alternatieve ouderraadpleging.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky