Omdat er binnen het mbo en bij sommige bedrijven steeds meer vragen leefden over onderzoeken naar zogenoemde bedrijfsgerichte opleidingen en de taakverdeling tussen de Belastingdienst en de Inspectie van het Onderwijs hierbij, heeft de hoofdinspecteur voor het mbo, Monique Vogelzang, een brief gestuurd naar de MBO Raad en de NRTO. Daarin legt ze uit hoe de taakverdeling is tussen de Onderwijsinspectie en de Belastingdienst als het gaat om deze categorie opleidingen. Ook wordt de sector geïnformeerd over het convenant tussen de Belastingdienst en de inspectie.
NOG
Samenwerking Belastingdienst en Onderwijsinspectie rond bedrijfsgerichte trajecten mbo
-Over het waarom van de brief zegt de hoofdinspecteur: “Zowel in het mbo, als bij de bedrijven op wiens verzoek de mbo-instellingen opleidingen verzorgden, ontstonden de nodige vragen. Die gingen vooral over onderzoeken naar bedrijfsgerichte opleidingen en over de taakverdeling tussen de Belastingdienst en de Onderwijsinspectie. Wie kijkt naar wát en wat is de samenhang?”
Aanleiding brief
“Sommigen veronderstelden dat de Belastingdienst mogelijk verder gaat dan, gelet op haar bevoegdheden en kennis van het onderwijs, mogelijk is. Deze vragen en signalen waren voor mij aanleiding om de brief naar de MBO Raad en de NRTO te sturen. Daarin licht ik nader toe hoe de samenwerking verloopt.”
Samenwerkingsovereenkomst
“Iedere partij beoordeelt vanuit de eigen verantwoordelijkheid of er sprake is van een mogelijke tekortkoming of niet naleving van de wet. Niet altijd is door de Belastingdienst vast te stellen of aan de eisen voor de fiscale tegemoetkoming wordt voldaan. Daarom kan de Belastingdienst informatie uitwisselen met de Onderwijsinspectie. Op grond daarvan kan de inspectie bepalen of nader onderzoek door haarzelf nodig is.”
De afspraken over de uitwisseling van dit soort informatie zijn vastgelegd in de samenwerkingsovereenkomst tussen de inspectie en de Belastingdienst. Dit convenant, dat bedoeld is om de kwaliteit van bedrijfsgerichte opleidingen te waarborgen en de juiste toepassing en zorgvuldige verantwoording van de fiscale tegemoetkoming voor bedrijven te bevorderen, is onlangs verlengd.
Meest gestelde vragen
“Ik verwacht dat de brief antwoord geeft op de meest gestelde vragen. Het geeft de MBO Raad en de NRTO in ieder geval de mogelijkheid om haar leden goed te informeren. En mochten er voorbeelden zijn waar deze werkwijze niet wordt gevolgd, dan hoor ik dat graag”, aldus Monique Vogelzang.
Servicedocument Beroepspraktijkvorming
Onlangs publiceerde de inspectie het ‘Servicedocument Beroepspraktijkvorming - Wat mag verwacht worden van de BPV?’ (PDF). Hierin staat aan welke eisen de beroepspraktijkvorming moet voldoen. De MBO Raad is betrokken geweest bij de totstandkoming van dit servicedocument en heeft hiervoor inhoudelijke input gegeven. Het document kan de mbo-instellingen ondersteunen in hun taak de bpv op een goede manier vorm te geven.