Het startsalaris van afgestudeerde studenten van het mbo en hbo is flink gekelderd in de laatste vijf jaar. De daling in het salaris heeft te maken met de economische crisis. Daardoor hebben de meeste bedrijfstakken in Nederland de afgelopen jaren geen inflatiecorrectie toegepast. Dit meldt BNR Nieuwsradio.
Volgens onderzoeker Christoph Meng van het Research Centre voor onderwijs en arbeidsmarkt (ROA) zijn mbo'ers van de beroepsopleidende leerweg (BOL) er gemiddeld 225,- euro per maand op achteruit gegaan. Voor studenten van de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) is de salarisdaling minder sterk, met gemiddeld 80,- euro per maand. Over de gehele sector is een daling te zien van acht procent, aldus Meng.
Volgens voorzitter Jan van Zijl van de MBO Raad is een van de oorzaken dat steeds meer hbo'ers (noodgedwongen) beneden hun niveau werken en zo de banen voor mbo-afgestudeerden inpikken. Deze verdringing werkt overigens door op alle niveaus. Academici werken vaker op hbo-niveau, waardoor zij mbo'ers verdringen die op hun beurt genoegen nemen met ongeschoold werk.
Ook starters van het hbo verdienen als gevolg minder geld. Gemiddeld ligt het salaris van de hogergeschoolden 361,- euro per maand lager dan in 2009, zo blijkt uit de HBO-monitor die BNR heeft opgevraagd. Daarmee ligt het salaris voor hbo op hetzelfde niveau als zeventien jaar geleden. “Maar dat zijn gewoon golfbewegingen die we zien”, zegt Meng. Hij verwacht dat het salaris weer zal toenemen als de crisis voorbij is, maar dan zou nog zeker wel een jaar of twee duren, denkt hij.
© Nationale Onderwijsgids