Twee mbo-vakscholen betalen twee bestuurders tienduizenden euro’s aan extra pensioenbijdragen. De bedragen worden niet toegelicht in de jaarverslagen. De raden van toezicht hebben informatie verstrekt na vragen van het Onderwijsblad, zo meldt de Algemene Onderwijsbond (AOb).
NOG
Tienduizenden euro’s extra pensioen voor bestuurders twee vakscholen
-De mbo-vakschool SVO is een van de scholen die zeer hoge extra pensioenbijdragen aan een bestuurder betaalt. Bestuurder Noltes ontving vorig jaar 196.544 euro. Onderdeel van dit bedrag is de reguliere pensioenpremie van 20 duizend euro. Daarnaast is een extra pensioenpremie van 40 duizend euro ook in dit bedrag opgenomen. Volgens de voorzitter van de raad van toezicht van SVO, Jos Ramekers, is de extra premie uitbetaald omdat er een pensioengat uit het verleden aangevuld moet worden. Noltes gaat over enkele maanden met pensioen. De aanvulling van het pensioen is uitgesmeerd over drie jaar en in totaal komt de extra premie uit op 120 duizend euro, aldus Ramekers. “Dit was de laatste keer. We hebben het aangekaart bij het ministerie van Onderwijs en dat heeft ermee ingestemd.” Een woordvoerder van het OCW laat echter aan het Onderwijsblad weten dat het ministerie nergens mee in heeft gestemd. “Het onderscheid tussen de reguliere pensioenbijdragen en de extra pensioenbijdragen is niet bij ons bekend.”
De andere mbo-vakschool die een hoge extra pensioenbetaling aan een bestuurder heeft betaald, is het Hout- en Meubileringscollege. Bestuurder Veringa kreeg in 2013 180 duizend euro. Er is 41 duizend euro aan pensioen aan de bestuurder betaald. Volgens de voorzitter van de raad van toezicht, René Lahoye, komt dit doordat er een vroegpensioenregeling van kracht is. Deze regeling zou het Hout- en Meubileringscollege over hebben genomen van de vorige werkgever van Veringa. “Het betekent dat hij het recht heeft om met zijn 63e met pensioen te gaan.” Omdat de regeling over is genomen in een tijd dat vroegpensioen heel gewoon was, vindt Lahoye, die in het dagelijks leven bestuurder bij de CNV is, deze te verdedigen.
© Nationale Onderwijsgids
Ik vind hier niets te verdedigen! John Oldenhof