Normal_techniek-studenten

Door de vernieuwing in het onderwijs en een andere verdeling van budgetten dreigen technische vmbo-scholen hard te worden geraakt. Werkgevers vrezen dat techniek binnen het onderwijs op het tweede plan komt te staan. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

De angst van werkgeversorganisatie VNO NCW is dat de scholen overstappen op goedkopere en minder technische lesprogramma's. Dit terwijl bedrijven technisch geschoold personeel hard nodig hebben en de overheid miljoenen investeert in het aantrekken van technici.

Na de zomervakantie wordt het vmbo vernieuwd. Scholen gaan over op nieuwe profielen waaruit leerlingen kunnen kiezen. Van 33 profielen zijn er straks nog tien over. Het Platform Techniek vreest dat vmbo-scholen de specialistische techniekprofielen, zoals Produceren, Installeren en Energie, inruilen voor een bredere opleiding. “Een werkplaats kost op zijn minst een half miljoen euro'', zegt voorzitter Ton de Groot.

Wanneer een school alleen een aantal technische richtingen aanbiedt, bijvoorbeeld alleen elektrotechniek, moet het straks ook installatietechniek en metaalbewerken geven. Voor de nieuwe inrichting van lokalen en machines krijgt de school geen extra geld. Daar komt bij dat het ministerie van Onderwijs het geld anders verdeelt. Scholen krijgen een vast bedrag per leerling. Vmbo's geven dat ze door deze operatie worden geraakt en dus minder geld overhouden.

Vmbo-directeur Peter Holsappel denkt twee à drie ton nodig te hebben voor investeringen. “Daar krijgen we geen cent extra voor. Het is moeilijk om het technische onderwijs overeind te houden”, zegt hij. 

© Nationale Onderwijsgids