Veel studenten op het mbo zijn niet tevreden over het onderwijs dat zij op hun opleiding krijgen aangeboden. Ze klagen over te weinig uitdaging tijdens de lessen en docenten die onvoldoende weten te motiveren. Ruim één op de vijf mbo'ers vindt de lessen niet nuttig en ook het gebruikte lesmateriaal krijgt weinig waardering. Dit blijkt uit de JOB-monitor, het tweejaarlijkse tevredenheidsonderzoek onder mbo-studenten door de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB). De monitor is gisteren aangeboden aan minister Bussemaker van Onderwijs. Dit melden JOB en ANP.
De vragenlijst werd met zo'n 256.000 respondenten door meer dan de helft van alle mbo'ers in Nederland ingevuld. Uit de antwoorden bleek slechts de helft van de studenten positief over hun opleiding. Gemiddeld gaven leerlingen hun opleiding een 7,1. Mbo-scholen als geheel kwamen iets slechter uit de bus met een 6,6 als gemiddeld rapportcijfer. In 2014 beoordeelden mbo'ers hun opleiding en school respectievelijk nog met een 7 en 6,5 als rapportcijfer.
De JOB is blij met de de hogere cijfers die studenten hun onderwijs toekennen maar kan zich ook kwaad maken over verscheidene zaken die nog steeds niet verbeterd zijn. Zo klagen de studenten al jaren achtereen over het weinige gebruik van boeken en lesmateriaal dat ze verplicht hebben moeten aanschaffen. De belangenbehartiger noemt dat dit jaar extra pijnlijk omdat de Wet Tegemoetkoming Onderwijsbijdrage en Schoolkosten (WTOS), voor ouders met minderjarige kinderen op het mbo, is gestopt. De organisatie vindt dat instellingen beter moeten nadenken over het opstellen van boekenlijsten. Bovendien moeten studenten het recht krijgen om materialen die niet zijn gebruikt te retourneren.
Daarnaast pleit JOB voor meer maatwerk en een betere afstemming tussen de beroepsgerichte vakken en algemene vakken. Veel mbo'ers zien het nut niet in van taal- en rekenlessen. Volgens JOB zou de motivatie voor deze algemene vaardigheden toenemen wanneer deze vakken worden afgestemd op het beroep waarvoor de student leert.
Lees hier het volledige rapport 'JOB-monitor 2016'.
© Nationale Onderwijsgids