Rekenen moet zo snel mogelijk meetellen voor het diploma in het voortgezet onderwijs en mbo. De MBO Raad en BVMBO roepen in een gezamenlijke brief de Vaste Kamercommissie van Onderwijs op de inspanningen van het onderwijs maximaal te ondersteunen door de lat voor de rekenexamens geleidelijk hoger te leggen. Op die manier worden alle leerlingen en studenten weer optimaal gemotiveerd. Dit meldt de MBO Raad.
Tot vorig jaar werkten scholen gericht toe naar het laten meetellen van algemene examens. Dit was een stok achter de deur. Dat dit werkt zien de scholen terug in de resultaten voor Nederlands. Deze stijgen substantieel, al direct vanaf het moment dat ze zijn gaan meetellen. Tot verrassing van de mbo-scholen besloot de Tweede Kamer in september 2015 rekenen niet mee te laten tellen voor het diploma. Hierdoor worden de inspanningen van leerlingen en studenten niet langer beloond.
De MBO Raad onderschrijft de stelling van de minister van Onderwijs dat taal en rekenen basisvaardigheden zijn om goed te kunnen functioneren in beroep en maatschappij. Het is bovendien een pijler in het mogelijk maken van gelijke kansen. Mbo-scholen hebben deze ambitie al vastgelegd met het mbo rekenplan.
De Vaste Kamercommissie vergadert morgen over rekenen in het voortgezet onderwijs en mbo.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids
In drie jaar tijd een achterstand van 10 jaar inhalen? Breng het hoofdrekenen, het cijfereren, tafels opdreunen en het automatiseren weer nadrukkelijk, uitvoerig en langdurig terug in het basis onderwijs. Daar ligt de bron van het kwaad.