Normal_werk_werkzoekende_werkloos_arbeidsmarkt_solliciteren_vacatures

Er zijn meer dan 138.000 jongvolwassenen (23- tot 27-jarigen) zonder werk of opleiding, en met onvoldoende perspectief op verbetering van hun situatie. Dut blijkt uit het onderzoek ‘Perspectief 23-plus’ in vier arbeidsregio’s. Inmiddels zijn er in deze vier arbeidsmarktregio’s activiteiten opgezet om de jongeren zonder werk of opleiding te vinden en te begeleiden. Dit meldt Leren en Werken.

Het onderzoek is gedaan in de regio Twente, Rijnmond, Friesland en Eindhoven. De sleutel lijkt te liggen bij meer en betere samenwerking in de arbeidsmarktregio tussen gemeenten en mbo. De problematiek van deze jongeren is zeer divers. Dat betekent dat ook in de oplossingen gezocht moet worden naar diversiteit en maatwerk.
 
In de arbeidsmarktregio Twente probeert het Jongeren offensief Twente samen met het Leerwerkloket op verschillende manieren de jongeren op te zoeken en te begeleiden naar onderwijs of werk door onder andere Meet & Greet evenementen met werkgevers uit de regio. 
 
In de regio Rijnmond is het WerkgeversServicepunt Rijnmond Jong (WSPR Jong) opgericht voor alle jongeren. Niet direct vervulde vacatures worden doorgespeeld naar een netwerk van jongerenorganisaties. Op 13 februari 2017 organiseren zij de bijeenkomst ‘De Match’ waar bestuurders van UWV, gemeente, de ROC’s in de regio (Albeda en Zadkine), werkgevers, jongerencoaches en de jongeren samenkomen. 
 
Oud-leerlingen van de drie ROC’s in Friesland zijn gebeld en de jongeren zonder baan zijn opgeroepen om via een speeddate in contact te komen met werkgevers. Het Leerwerkloket Friesland ging met deze jongeren in gesprek en verzorgde CV checks. De gemeente Leeuwarden heeft speciale jobcoaches aangesteld die de jongeren verder begeleiden naar werk. 
 
Het Leerwerkloket Eindhoven beschikt over (scholings-)budget in het kader van Jeugdwerkloosheid. Hiermee worden ‘zij-instroomprojecten’ voor met name jongvolwassenen georganiseerd. Het leerwerkloket in Eindhoven koopt hiervoor een complete jaaropleiding op maat in bij een ROC. De deelnemers worden opgeleid naar concrete vacatures. 
 
Jongeren zijn geholpen met alternatieve opleidingsroutes: korte opleidingsmodulen met certificering en op persoonlijke basis. Hierover wordt verder doorgepraat met betrokken instanties als de MBO Raad en De Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO).
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids