Normal_technische_studie_techniek_natuurkunde_elektronica

Het Techniekpact moet ervoor zorgen dat het tekort aan tienduizenden vakkrachten in verschillende sectoren wordt opgelost. Door het groeiend aantal samenwerkingsverbanden tussen onderwijs en bedrijfsleven te verstevigen moeten op termijn genoeg vakkrachten gerealiseerd worden. Dat schrijven de ministers Kamp en Bussemaker in antwoord op Kamervragen van het CDA-lid Amhaouch.

Amhaouch stelde Kamervragen over het tekort aan tienduizenden vakkrachten in verschillende sectoren die cruciaal zijn voor de Nederlandse economie. Hij wilde weten wat de ministers daaraan gaan doen. De ministers laten weten dat in 2013 het Techniekpact is opgericht, bedoeld om de aansluiting van het bètatechnische onderwijs op de arbeidsmarkt verbeteren en daarmee het tekort aan bètatechnisch personeel terugdringen. Hieruit is een groeiend aantal regionale samenwerkingsverbanden tussen vmbo en mbo, en onderwijs en bedrijfsleven ontstaan. 
 
Daarnaast vraagt Amhaouch zich af of het klopt dat het aantal vmbo’s en mbo’s dat technische opleidingen aanbiedt aan het afnemen is. De ministers antwoorden dat dit voor het mbo niet het geval is. Voor het vmbo is Doekle Terpstra, de aanjager van het Techniekpact, bezig met het stimuleren van samenwerking tussen vmbo-scholen, gemeenten en bedrijven voor het behoud van het aanbod van technische vmbo-profielen, met name ook voor de gebieden waar het aanbod onder druk komt te staan. 
 
Ook wil Amhaouch weten hoe de ministers het enthousiasme van leerlingen voor een technische opleiding willen aanwakkeren. Volgens de ministers wordt dat enthousiasme de laatste jaren steeds groter door het Techniekpact. Ter illustratie verwijzen ze hierbij naar het verhoogde aantal leerlingen van havo/vwo, mbo en de universiteit dat voor een technische opleiding kiest. Het vmbo, waar juist een daling van het leerlingenaantal merkbaar is, wordt niet genoemd.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids