Het onderwijs in het mbo wordt steeds meer flexibel en gepersonaliseerd. Het Referentiemodel Onderwijslogistiek biedt mbo-instellingen handvatten en een gemeenschappelijke taal om te praten over onderwijslogistiek en samen te werken aan de nieuwste ontwikkelingen. Dit meldt Kennisnet.
NOG
Nieuw referentiemodel voor onderwijslogistiek in het mbo
-Blended learning, keuzedelen of leren op eigen tempo - door de digitalisering is het mbo sterk in beweging. Maar al die ontwikkelingen brengen ook nieuwe uitdagingen met zich mee: collega's uit de verschillende delen van de organisatie, zoals het onderwijs en de bedrijfsvoering, hebben andere perspectieven en wensen, en spreken niet altijd dezelfde taal.
Het nieuwe Referentiemodel Onderwijslogistiek van Kennisnet en saMBO-ICT biedt handvatten en een gemeenschappelijke taal om te praten over onderwijslogistiek. "Het is een leuke, kleurige, traditionele speldoos, die uitnodigt om in een workshop samen te werken aan de nieuwste ontwikkelingen," vertelt Edith Hofstede, programmamanager onderwijslogistiek bij saMBO-ICT.
"Het model werkt vooral goed voor zo concreet mogelijke vraagstukken, bijvoorbeeld voor het invoeren van gepersonaliseerd leren volgens een bepaald onderwijsontwerp op de kappersopleiding", aldus Leo Bakker - expert ict, informatiemanagement en informatiebeveiliging in het mbo bij Kennisnet. Met het referentiemodel kom je tot een implementatieplan door de onderdelen daarvan samen op te stellen. Het model biedt helderheid en structuur en houdt de verschillende perspectieven in balans.
Het model en spel zijn vooral gespreksstarters. De belangrijkste spelregel is om iedereen erbij te betrekken. Het model kan worden gebruikt in zowel de verkenningsfase van nieuwe ideeën, als de ontwerpfase van concrete ambities en de analyse van knelpunten bij lopende ontwikkelingen die moeizamer gaan dan verwacht. Het model is gebaseerd op wetenschappelijk onderbouwde principes en praktijkervaringen in het mbo.
Op sambo-ict.nl lees je meer over het Referentiemodel Onderwijslogistiek. Ook kun je het spel daar aanvragen en de verschillende onderdelen downloaden.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids