Normal_windmolen_wind_energie_lucht_duurzaamheid_klimaat

Op 30 januari ondertekenen dertien organisaties uit het mbo, het bedrijfsleven en de overheid het convenant Klimaattechniek. De ondertekenaars willen komen tot een mbo-opleidingsaanbod dat meebeweegt met de veranderingen in beroepen in de energietransitie, circulariteit en klimaatadaptatie. Dit meldt De Bouwagenda.

De afspraken uit het convenant sluiten aan op het recente ontwerp-klimaatakkoord en laten zien dat mbo en bedrijfsleven inspringen op de vraag van de markt. De energietransitie vraagt namelijk niet alleen om méér vakkrachten, maar ook om meer gespecialiseerde vakkrachten.
 
De ministers Van Engelshoven (Onderwijs) en Ollongren (Binnenlandse zaken) tekenen het convenant namens het rijk. Verder zullen ook de MBO Raad, de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven, de Nationale Raad voor Training en Opleiding, Bouwend Nederland, Aannemersfederatie Nederland, Koninklijke OnderhoudNL, Techniek Nederland, FME, Netbeheer Nederland en de FNV en CNV hun handtekening zetten. Alle partijen zullen het convenant ondertekenen op een bijzondere locatie in Zoetermeer: de voormalige Tango-garage in de wijk Palenstein. Dit is een van de eerste wijken in Nederland die aardgasvrij wordt gemaakt. De gemeente Zoetermeer laat de garage ombouwen tot een innovatieve leeromgeving voor energietransitie voor onder meer de studenten van mboRijnland.  
 
De verduurzaming van 6 miljoen woningen en 1 miljoen utiliteitsgebouwen (zoals kantoren, bedrijfsgebouwen, scholen en ziekenhuizen) vraagt om vakmannen en -vrouwen die de benodigde kennis en vaardigheden onder de knie hebben. Het convenant ondersteunt de opleidingen om het onderwijs aan te scherpen en biedt mogelijkheden tot werkgaranties voor gediplomeerde mbo-studenten. De initiatiefnemers verwachten deze mbo-opleidingen op deze manier ook aantrekkelijker te maken.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids