Foto: Berend Wijbenga

Onderwijsminister Van Engelshoven bracht vandaag een bezoek aan ROC Friese Poort en ROC Friesland College in Leeuwarden. Volgens haar kan de rest van Nederland een voorbeeld nemen aan de Friese mbo-instellingen, omdat deze toonaangevend zijn wat betreft het opleiden van jongeren naar zelfstandigheid en economische redzaamheid. Dit meldt de Leeuwarder Courant.

Vanuit Friesland vroeg de minister vanmorgen aan de rest van Nederland om kwetsbare jongeren te ondersteunen bij hun zelfstandigheid. Ze maakt zich zorgen over een landelijke groep van zo’n 300.00 jongeren tussen de 16 en 27 jaar, die economisch gezien niet zelfstandig is. De komende jaren zal 200 miljoen euro extra uitgetrokken worden voor regionale programma’s, die ervoor moeten zorgen dat er minder jongeren in het onderwijs uitvallen. 
 
In Friesland zijn op dit moment de minste vroegtijdig schoolverlaters op het mbo. Toch stijgen de getallen de laatste jaren. Het kabinet investeert daarom in plannen om jongeren te ondersteunen. Volgens Friese Poort gaan jongeren vaker zonder diploma van school doordat bedrijven hen benaderen voor een baan. De bedrijven zien de jongeren liever direct aan het werk, dan dat ze moeten wachten tot ze een diploma hebben. Een negatieve ontwikkeling, aldus de school:  “Als het minder gaat met de economie, zijn deze jongeren het eerst hun baan weer kwijt.”
 
Vanmorgen bracht de minister een bezoek aan ROC Friese Poort. Ze noemt de aanpak en resultaten van deze school, dat vandaag zijn 25-jarig bestaan viert, zeer positief. Daarna bracht ze een bezoek aan het Friesland College, waar ze sprak met kwetsbare jongeren. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids