Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag?
Maandag: Slechts 5 procent van de scholen heeft zelftesten voor de meivakantie binnen
Vanaf vorige week zouden er miljoenen zelftesten beschikbaar komen voor basisscholen, middelbare scholen en scholen voor speciaal onderwijs. Uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) onder 800 schooldirecteuren blijkt echter dat 95 procent van de scholen geen sneltesten heeft ontvangen voor de meivakantie. Onder andere de meivakantie gooit roet in het eten. Scholen vinden de timing dan ook niet handig. Daarbij is er de laatste weken weer een lichte toename te zien in het aantal aanwezige leraren (89 procent) en leerlingen (81 procent).
Dinsdag: Docenten doen aangifte tegen leerlingen om uit de hand gelopen examenfeest
Enkele docenten van het Willem de Zwijger College in Bussum gaan aangifte doen bij de politie tegen een aantal leerlingen. De leraren zouden zijn aangevallen door enkele leerlingen tijdens een examenfeest wat uit de hand liep. Hoeveel leraren aangifte gaan doen, is nog niet bekend. Rector Adels veroordeelt voornamelijk het geweld tegenover de leerkrachten en begrijpt "heel goed dat deze collega's naar de politie stappen".
Woensdag: Moeten we massaal overstappen op buitenonderwijs?
Volgens onderzoek van DUO zijn leraren van mening dat de ideale verhouding tussen binnen en buiten les voor leerlingen 75 procent binnen en 25 procent buiten is. Momenteel is die verhouding in Nederland echter 99,5 procent binnen en 0,5 procent buiten. Leraren denken dat vakken als natuuronderwijs, gym, kunstzinnige vorming, verkeer en rekenen uitermate geschikt zijn voor buitenlessen.
Donderdag: Helft van compensatie-aanvragen in toeslagenaffaire goedgekeurd
Van 14.000 ouders die slachtoffer werden in de toeslagenaffaire is vastgesteld dat ze recht hebben op compensatie. Van ruim 11.000 mensen die zich vóór 15 februari meldden voor compensatie is de aanvraag vooralsnog niet goedgekeurd. Sommige mensen die om compensatie vroegen hebben nooit kinderopvangtoeslag gekregen, of er is geoordeeld dat zij terecht toeslag moesten terugbetalen. In sommige gevallen had de (ex-)partner al compensatie aangevraagd.
Vrijdag: Ook na zomer mogelijk nog maatregelen in mbo en hoger onderwijs
In het "meest waarschijnlijk" geachte scenario kan in het nieuwe studiejaar weer fysiek les worden gegeven en hoeven studenten dan geen 1,5 meter afstand meer te houden. Maatregelen die waarschijnlijk nog zullen gelden zijn het vrijwillig zelftesten en een maximale groepsgrootte. Onderwijsinstellingen moeten daarnaast blijven zorgen voor looproutes, voldoende ventilatie en "intensievere vormen van schoonmaak". Ook kan het zijn dat studenten en medewerkers buiten de lesruimtes en collegezalen nog steeds mondkapjes moeten dragen.
Door: Nationale Onderwijsgids