In 2022 trapten gemiddeld 280 Nederlanders per dag in een phishing-bericht. In de meeste gevallen ging het om berichten van criminelen die zich voordeden als bankmedewerker. Het beeld dat alleen ouderen slachtoffer worden, wordt ontkracht door de cijfers van het CBS. 0,7 procent van de 25 tot 45-jarigen was vorig jaar slachtoffer. Onder 45 tot 65-jarigen lag dat percentage net zo hoog. Dat meldt Casper Zwart, eindredacteur en opiniepeiler, Knab ondernemerspanel.
Dat Nederlanders de kans om phishing-slachtoffer te worden onderschatten, blijkt wanneer wanneer je de cijfers van phishing naast die van woninginbraken legt. In totaal maakten criminelen vorig jaar zo’n 103.000 phishing-slachtoffers. Het aantal woninginbraken lag ruim vier keer zo laag. Bedenk je daarbij dat het percentage Nederlanders dat de kans groot acht om slachtoffer te worden bij beide misdrijven ongeveer even hoog ligt; rond de 5 procent.
Orginele invalshoek
Dat de onderschatting ook leeftijdsgebonden is, blijkt uit een informatiecampagne die Knab deze maand opzette onder 360.000 klanten. Hierbij proberen we steeds een originele invalshoek te kiezen, omdat de standaard phishing-waarschuwingen door de herhaling hun effect verliezen.
Klanten zagen een gepersonaliseerd bericht in hun Knab App met de melding dat ook mensen in hun leeftijdscategorie in phishing trappen. 16 procent van alle vijftigers ‘klikte’ door naar het uitgebreide artikel om te lezen hoe je phishing herkent en voorkomt. Van alle twintigers deed slechts 3 procent hetzelfde.
Gevaren van phishing
Als bank blijven we ons inzetten om klanten proactief te informeren over de gevaren van phishing. Hopelijk onderschatten jong en oud zo steeds minder de gevaren van phishing.
Door: Nationale Onderwijsgids