Amsterdamse mbo-instellingen krijgen een subsidie van 4,6 miljoen euro om 29 projecten op touw te zetten. Die subsidie ontvangen de instellingen in het kader van de mbo-agenda. De subsidie maakt dat de instellingen verder kunnen inzetten op zorg voor studenten, kwaliteit van de projecten en het aantrekkelijker maken van onderwijs. Ook moet het zorgen voor een betere aansluiting op beroepsonderwijs en de arbeidsmarkt, meldt Amsterdams Dagblad.
Zo komt er een project voor een hybride leeromgeving Handhaving. Studenten krijgen dan les op het ROC en doen werk in de praktijk. Een vijftiental studenten van het ROC van Amsterdam is sinds september vorig jaar aan de slag gegaan bij de afdeling Toezicht & Handhaving Openbare Ruimte (THOR) van de gemeente. Het is een leertraject van twee jaar waarin studenten theorie en praktijklessen krijgen om zo klaargestoomd te worden voor de arbeidsmarkt. Studenten die de opleiding succesvol afronden kunnen vervolgens een baan krijgen bij de gemeente als handhaver. Het is de eerste gemeente in Nederland die deze opleiding aanbiedt.
Investeringen niveau 1 en 2
Naast een hybride leeromgeving besteedt de mbo-agenda ook aandacht aan projecten voor studenten van niveau 1 en 2. Ongeveer een derde van de projecten wordt hieraan gewijd.
Ook wordt binnen de projecten kennismaking en kennisuitwisseling tussen het mbo, hbo en wo gestimuleerd. Er is een project op het Marineterrein waar studenten en docenten met het bedrijfsleven en andere onderwijsinstellingen samen werken aan de uitdagingen van de stad. Dat gaat over onderwerpen als schooluitval, oplossingen bedenken voor studenten die zich geen schoolboeken kunnen veroorloven of wijkverduurzaming.
Door: Nationale Onderwijsgids