Mbo’ers en andere studenten uit Amsterdam moeten gelijkwaardig zijn. Daarom is er een nieuwe culturele introductieweek in het leven geroepen en een studentenpas voor mbo’ers ingevoerd. Student Sephen had dit allemaal niet toen ze twee jaar geleden aan haar studie begon, maar hij is blij dat het nu bestaat. Dat meldt AT5.
Mbo’ers die aan de introductieweek meedoen kunnen bij dertig culturele instellingen binnenkijken. Mbo-studenten worden op die manier hetzelfde behandeld als studenten van het hbo en de universiteit. Een volledige introductieweek is het nog niet, maar de eerste stap is wel gezet.
Vooropleiding mbo
De eerste groep studenten loopt op maandag 2 september het Amsterdam Museum binnen. Deze studenten zitten op een vooropleiding van het mbo. Voor de echte opleiding is hun taalniveau nog niet goed genoeg.
Derdejaarsstudent Stephen de Rooij werkt vanuit het ROC bij het Amsterdam Museum. Nieuwe studenten rondleiden vindt ze een erg leuke klus. Toen ze twee jaar geleden met haar opleiding begon, was er geen introductieweek voor haar weggelegd. Om je medestudenten beter te leren kennen is zo’n introductieweek juist goed. “Dan zie je je klasgenoten eens een keer buiten het klaslokaal.”
Mbo-studentenpas
De officiële mbo-studentenpas wordt op dinsdag 3 september geïntroduceerd. Studenten kunnen daar veel voordelen uit halen. Zo kun je als student met een pas goedkoper sporten bij sportverenigingen. Sommige kroegen laten alleen studenten binnen met een pas. Amsterdam is de eerste stad met een studentenpas voor mbo’ers.
“De studentenpas is leuk, maar het onderwijs zelf is het allerbelangrijkste”, aldus wethouder Sofyan Mbarki. De mbo-agenda geldt sinds 2023. Daarin staal de doelen die voor 2027 gehaald moeten zijn. Met de verhoging van de stagevergoeding en de maatregelen die Amsterdam nu treft, wordt er een flinke stap gezet. De volgende stap is om de juiste docenten naar het mbo te halen, zo stelt Mbarki.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk