Beveiliging op ROC aangescherpt nadat geschorste leerling toch op school komt

Het ROC Da Vinci College in Dordrecht ziet geen andere mogelijkheden meer dan extra beveiliging rondom de school. Een student die van school is gestuurd vanwege grensoverschrijdend gedrag kwam vorige week toch weer op school. Het ROC heeft hierover contact met de politie. Dat meldt het AD.

De 29-jarige man werd maandag 9 september kort vastgehouden door de politie. De student weigerde te vertrekken bij de school. Een dag later kwam hij weer op school om zijn boeken op te halen. Het ROC weet niet meer zo goed wat ze nog moeten doen met de student. Hij is geschorst omdat hij zich online negatief uitsprak over het Da Vinci College.

Misstanden 

De student zelf zegt dat hij misstanden aan de kaak wil stellen. Het college van bestuur geeft aan dat er een gebrek aan respect is naar medewerkers, medestudenten en dat hij ernstige intimideerde en valse beschuldigingen uitte naar de school. De school geeft aan dat bij een aantal mensen een groot onveiligheidsgevoel is ontstaan. “Wij zijn als onderwijsinstelling verantwoordelijk voor de veiligheid van onze studenten en medewerkers.”

Politie en beveiliging 

De school heeft contact met de politie over deze kwestie. Dat de student gewoon op school kwam terwijl hij geschorst is, zorgt er bij de school voor om extra veiligheidsmaatregelen te nemen.

Rondom de school zouden er geen honderden beveiligers lopen, aldus een woordvoerder. De school tijdelijk sluiten is ook niet aan de orde. Volgens het ROC loopt er altijd beveiliging in de omgeving van de school.

Rechten van studenten 

De student zegt zelf op te komen voor zijn rechten en die van medestudenten. Sommige docenten zouden volgens hem niet juist geschoold zijn en de school zou niets gedaan hebben met zijn melding over stagediscriminatie.

De vaste advocaat van de student verwijt de school dat zij zich schuldig maken aan machtsmisbruik. “De student wilde maandag 9 september een vergadering van de studentenraad bijwonen. Deze vergadering viel buiten schooltijd, maar de school heeft toch de politie ingeschakeld.” Volgens de advocaat kan de school niet goed tegen kritiek van buitenaf.

Conflicten en incidenten op scholen 

Woordvoerder Floor de Booys van de Algemene Onderwijsbond geeft aan dat scholen tijdens conflicten of incidenten met leerlingen hun best doen om het onderwijs zoveel mogelijk door te laten gaan. Een schoring wordt pas ingesteld als de directie van de school echt met de handen in het haar zit.

Scholen bepalen zelf wanneer de maat vol is. Bij verschillende scholen zijn er zorgen over de toenemende agressie. “Je ziet op scholen terug dat men sneller geïrriteerd is en dat men kortere lontjes heeft. Niet alle klassen en scholen hebben daar overigens langs van”, aldus De Booys.

Door: Nationale Onderwijsgids ./ Femke van Arendonk