Btw-verhoging schoolboeken zorgt voor minder mbo-studenten

Minder studenten gaan een mbo-opleiding volgen vanwege het verhoogde btw-tarief op boeken. Voor het mbo is de compensatie die het kabinet wil doorvoeren een doodsteek. Dat meldt MBO Today.

De MBO Raad heeft op donderdag 26 september een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over dit onderwerp. Voorzitter van de MBO Raad, Adnan Tekin, geeft aan dat veel mbo-studenten nu al lastig rondkomen. Als schoolboeken ook nog eens duurder worden vanwege de verhoging van het btw-tarief wordt het nog moeilijker.

Compensatie schoolboeken 

Het kabinet wil voor schoolboeken wel een compensatie invoeren, maar het mbo heeft daar vrij weinig aan. Alleen studenten die jonger zijn dan 18 jaar komen in aanmerking voor de compensatie. Binnen het mbo is de compensatie alleen maar geldig op schoolboeken die noodzakelijk zijn voor de basisvaardigheden. Mbo’ers zijn straks om en nabij 440 euro kwijt aan schoolboeken als de btw-verhoging wordt ingevoerd. Een flink verschil met het voortgezet onderwijs, daar blijven de schoolboeken namelijk gratis.

Hoge kosten 

Jongeren die een mbo-studie willen volgen, denken nu drie keer na vanwege de kosten. De universiteit van Bonn heeft onlangs een onderzoek uitgevoerd. Daaruit blijkt dat het studiesucces onder jongeren uit lagere inkomensgroepen negatief wordt beïnvloed als alles duurder wordt.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk