Normal_lassen_bouw_metaalbewerking_metaal_mbo

Metaalconstructiebedrijf Willems in Boven-Leeuwen is gestart met een eigen opleiding voor jongeren. Dit komt omdat veel jongeren die van het vmbo afkomen onvoldoende praktijkervaring hebben op het gebied van metaalbewerking, zoals lassen. Donderdag gaat het nieuwe leercentrum officieel open. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Volgens directeur Jurgen van Dinteren van Willems komen jongeren vaak met te weinig kennis binnen. "Ze hebben niet genoeg praktijkervaring om meteen op de werkvloer mee te draaien. Vroeger, op de lts, leerden ze veel meer specifiek over metaalbewerking”, aldus Anke Vos, personeelsmanager bij Willems. Tegenwoordig is het onderwijs in techniek veel breder, wat resulteert in minder focus op bijvoorbeeld lassen.

Eigen werkplaats

Om dit probleem op te lossen, begon Willems drie jaar geleden met een kleine leerlingwerkplaats. Hier kunnen jongeren in hun eigen tempo het vak leren, zonder de druk van deadlines. Deze aanpak bleek succesvol, waarna het bedrijf besloot de opleiding verder uit te breiden. Sinds augustus beschikt Willems over een volledig ingericht theorielokaal en een praktijkwerkplaats waar jongeren kunnen oefenen.

De opleiding is vooral gericht op leerlingen die via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) werken. Ze combineren hierbij school met werken in de praktijk. De jongeren blijven zes tot acht maanden in de werkplaats, waarna ze volledig mee kunnen draaien op de werkvloer.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky