Voor een Utrechts ROC wordt er aan een aantal jongeren gevraagd waarom ze vapen, want ook zij weten wel dat het echt niet zo gezond is als dat het lijkt. Voor de school houden de jongeren pauze en bijna allemaal hebben ze een vape in hun handen. Dat meldt De Stentor.
Leerlingen vapen vaker wel dan niet, zeggen de mbo’ers. Cijfers van het Trimbos-instituut laten dat ook zien. Het aantal jongeren dat rookt daalt sinds 2017 niet meer. De vapes worden niet aangeschaft in Nederlandse winkels. Aan de Nederlandse regels voldoen ze dus niet. Sinds 1 januari 2024 mogen er geen smaakstoffen meer worden toegevoegd aan e-sigaretten. Maar de vapes die de scholieren roken, hebben smaakjes als kiwi of passievrucht.
Dat vapen slecht is en dat ze er ziektes als kanker van kunnen krijgen weten de jongeren. Maar, zo zeggen ze, je kan ook kanker krijgen zonder dat je gevapet hebt.
Vapen in de wc op school
De ouders van de jongeren vinden het niet slim, maar geven ook aan dat het hun eigen keuze is. En als ouders het verbieden, roken de jongeren stiekem. Op de school vapen de jongeren soms in de wc’s als het buiten regent.
Met roken opgegroeid
Kaylie is nu 16, maar begon toen ze 14 was met vapen. Ze gebruikt nu de smaak Energy Ice. “Dit smaakt naar een goedkoop blikje energydrank.” Haar ouders roken ook, dus ze is ermee opgegroeid.
Dealen in vapes
Kaylie merkt dat de overheid probeert om het vapen moeilijker te maken voor jongeren, maar volgens haar gaat dit niet werken. “Zoveel mensen van mijn leeftijd dealen in vapes. Je stuurt ze een appje dat je een vape wil, dan krijg je terug naar welke plek je moet komen of ze komen de vape naar je huis brengen.” Zelf geeft ze aan dat ze pas stopt als ze heel erg ziek wordt. “Maar misschien stop ik zelfs dan niet.”
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk