In het primair en voortgezet onderwijs zijn ze al verboden. Nu heeft ook één mbo-instelling een verbod op mobiele telefoons ingevoerd. Het Welzijn College van ROC Midden Nederland heeft sinds 1 september telefoonvrije lessen ingevoerd. Dat meldt het AOb.
Studenten kunnen zich zonder telefoons beter concentreren en daardoor leren ze meer, zo stelt docent burgerschap Jamila Yahyaoui. Op middelbare- en basisscholen werd de telefoon al als een storende factor gezien. Op mbo’s nu dus ook. De bol-opleiding Dienstverlener Helpende Zorg & Welzijn van het Welzijn College heeft daar nu dan ook actie op ondernomen. Dit schooljaar zijn studenten van de zorgopleiding verplicht om tijdens de les hun telefoon in een afsluitbaar telefoonhoesje weg te leggen.
De sfeer in de klas
In de klas is de sfeer door het telefoonverbod ook aanzienlijk verbeterd. Docenten vinden de lessen zonder telefoon prettiger werken. Zo is er onderzoek gedaan onder docenten tussen werkplezier en werkdruk. Docenten kunnen beter lesgeven als ze niet de hele tijd gestoord worden door studenten die hun mobiel gebruiken. Er waren zelfs een aantal docenten die extra lesstof moesten verzinnen. Vanwege de telefoonvrije lessen is er meer tijd over voor het leren van toetsstof.
Telefoonverbod
Alleen tijdens de lessen geldt het telefoonverbod. Studenten mogen tijdens de pauzes gewoon hun telefoon gebruiken. “De studenten zijn ouder dan de leerlingen op een middelbare school”, zegt Yahyaoui. “Omdat we een beroepsopleiding zijn, mogen studenten in de pauze hun telefoon gebruiken als ze iets moeten regelelen.”
Afsluitbare telefoonhoesjes
Het Welzijn College maakt geen gebruik van de telefoontas, maar wel met afsluitbare telefoonhoesjes. De student logt eerst in via een authenticator-app en legt vervolgens zijn telefoon in het hoesje die hij daarna afsluit met een speciale knop met een pin. Daarna kan de student het telefoonhoesje op de tafel neerleggen. Aan het einde van de les opent de docent het telefoonhoesje met een magnetisch basisstation. De student hoeft dus niet zijn telefoon in te leveren. En het is ook meteen duidelijk welke student zijn telefoon aan heeft staan, want beltonen en meldingen zijn wel hoorbaar in het hoesje.
Eerste mbo-school met een telefoonverbod
Het Welzijn College is volgens AOb-bestuurder Henrik de Moel de eerste mbo-school met een telefoonverbod. Veel mbo-instellingen zijn wel voorstander van een telefoonverbod, zo bleek uit een enquête. Een kleine meerderheid van de mbo-scholen was voor een verbod op mobieltjes in het klaslokaal.
Echter zijn de meeste mbo’ers boven de achttien en dus volwassen. Daardoor kan zo’n verbod ingewikkeld zijn, want die studenten zijn niet verplicht te luisteren. Maar De Moel staat wel achter de telefoonvrije lessen binnen het mbo. “In de klas leidt telefoongebruik natuurlijk ontzettend af. Scholen en docententeams die daar onderling afspraken over maken, hebben onze voorkeur. Een landelijk verbod hoeft op dit moment van ons nog niet.”
Door: Nationale Onderwijsgids /Femke van Arendonk