Laaggeletterdheid in Twente op de kaart gezet door Letterpiet

In aanloop naar Sinterklaas brengt ikletterop.nl een bijzondere campagne tot leven: de Letterpiet. Met humor en herkenbare sketches wordt aandacht gevraagd voor een serieus probleem dat Twente treft: (digitale) laaggeletterdheid. Het initiatief is een samenwerking van alle 14 Twentse gemeenten, UWV en ROC van Twente. ROC van Twente coördineert dit project en verzorgt de gratis scholing voor mensen voor wie lezen, schrijven en digitale vaardigheden een uitdaging zijn. Dat meldt het ROC van Twente. 

Wist je dat één op de zes inwoners van Twente moeite heeft met lezen, schrijven of het begrijpen van teksten? Laaggeletterdheid blijft een uitdaging, zeker onder werkenden in magazijnen, schoonmaak, werkplaatsen en de landbouw. Toch heerst er vaak schaamte, waardoor hulp niet altijd wordt gezocht. Veel mensen herkennen signalen zoals "Ik vul dat formulier thuis wel in" of "Ik ben mijn bril vergeten" niet direct als tekenen van laaggeletterdheid.

De Letterpiet-campagne gebruikt de herkenbare en gezellige Sinterklaassfeer om laaggeletterdheid bespreekbaar te maken. De campagne bestaat uit een serie van zes korte, humoristische video’s op sociale media, waarin Letterpiet worstelt met situaties zoals een verlanglijstje begrijpen of een gedicht voorlezen.

Gratis lessen 

"Met deze ludieke campagne willen we het onderwerp toegankelijker maken en mensen aanmoedigen om hulp te zoeken," aldus Edwin Kamp, projectleider van ikletterop.nl. "Laaggeletterdheid is niets om je voor te schamen. Er zijn gratis lessen beschikbaar voor iedereen die aan de slag wil met lezen, schrijven en digitale vaardigheden."

Gratis onderwijs 

Deelnemers kunnen op een laagdrempelige manier gratis onderwijs volgen. De cursussen zijn bedoeld voor volwassenen die hun taal- of digitale vaardigheden willen verbeteren, ongeacht leeftijd of achtergrond. Een zeer gewaardeerd pluspunt is de trajectbegeleiding. Iedere deelnemer heeft een trajectbegeleider die hem of haar helpt in de stappen op of richting de arbeidsmarkt.

Door: Nationale Onderwijsgids