
Studenten van het ROC Mondriaan zijn in de keuken van restaurant Classique druk bezig met het voorbereiden van een diner. Het restaurant hoort bij de koksopleiding van het ROC. Topchef Erik Tas heeft de keuken overgenomen en gaat de studenten zijn enthousiasme over lekker eten en koken meegeven. Dat meldt Omroep West.
Tas houdt goed in de gaten waar de studenten mee bezig zijn. Het menu dat hij heeft samengesteld gaan de studenten zelfstandig maken. “Ik ga ze wel helpen, maar uiteindelijk moeten ze het toch echt zelf doen.”
Culinair
Kok-in-opleiding Vincent van der Stroom geeft aan dat wat de studenten normaal gesproken koken minder culinair is. Medestudent Nigel Hu is het daarmee eens.
Koksopleiding
Tas is zelf begonnen op het Francois Vatelcollege en heeft daarna op het ROC de koksopleiding doorlopen. Tien jaar geleden startte Tas met het restaurant Bij Erik in Leidschendam. Hij ontvangt al tien jaar op rij een ‘Bib Gourmand’. Dat is de kwalificatie waarmee Michelin restaurants aanbeveelt.
De studenten koken heel precies wat er op het menu staat. Tas loopt rond en proeft van de gerechten. Af en toe geeft hij advies aan de studenten.
Schoolrestaurant
De studenten zijn nu nog aan het werk in het schoolrestaurant en dat voelt extra veilig. Tas verwacht ook niet dat alles goed gaat. “Fouten maken mag, waar het mij vooral om gaat is dat je leert van je fouten.”
Bonnen
Opeens ontstaat er enige paniek als de computer waarmee de bonnen binnenkomen niet meer werkt. De studenten moeten de bonnen met de hand invullen. Tas kan erom lachen. “Het ouderwetse, handgeschreven bonnetje werkt altijd.”
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk