Jongerenbeweging Young & United heeft het boek ‘WTFACT, de feiten over werkende jongeren in Nederland’ gepresenteerd. Het boek brengt de verhalen van jongeren over hun werk en hun leven samen met artikelen en analyses van wetenschappers en deskundigen om een zo compleet mogelijk beeld te schetsen van de benarde positie van werkende jongeren. Dit meldt FNV.
Nederland is een lagelonenland voor jongeren. Nergens anders in Europa hebben jongeren zo lang recht op zo weinig loon. Maar 15 procent van de Nederlandse jongeren kan financieel op eigen benen staan, een laag en snel dalend cijfer. Op eigen benen staan kan ook helemaal niet met de 4,96 euro die de meeste jongeren tussen de 16 en 22 jaar in ons land per uur verdienen, blijkt uit de enquête van Young & United die door meer dan 10.000 jongeren is ingevuld.
Werkende jongeren van 18 tot 23 jaar krijgen in Nederland een jeugdloon. Zo heeft een 18-jarige recht op 45 procent van het normale minimumloon. Voor 18-jarigen is het minimumloon voor fulltime werk 683,30 per maand, vier euro per uur. Ze doen hetzelfde werk voor half loon en krijgen slechts zelden een vast contract. In bijvoorbeeld België, Engeland en Frankrijk is dat respectievelijk 82, 83 en 100 procent.
© Nationale Onderwijsgids