(Novum) - Zes op de tien basisscholen zeggen problemen te verwachten als ze vanaf augustus leerlingen met leer- en gedragsproblemen niet meer mogen weigeren. Dat meldt KRO Brandpunt zondag op basis van een enquête door vakbond CNV onder schooldirecteuren. 52 procent van de scholen weigerde de afgelopen jaren al eens moeilijke leerlingen.
De ondervraagde directeuren zeggen volgens de nieuwsrubriek de vraag nu al niet aan te kunnen. Van docenten zou niet kunnen worden verwacht dat ze meer leerlingen opvangen die speciale aandacht nodig hebben. De klassen zouden daarvoor veel te groot zijn.
CNV stelt minstens tweehonderd miljoen euro nodig te hebben om het passend onderwijs goed vorm te kunnen geven. Voorzitter Helen van den Berg vreest dat dat er niet komt. "Dat betekent dat we te maken hebben met grotere klassen, hogere werkdruk, dus daar voorzie ik echt een probleem."
Extra ondersteuning is nodig voor een kwart van de anderhalf miljoen kinderen in het basisonderwijs. Zes procent van hen kampt met zulke grote problemen dat de leerlingen worden opgevangen in het speciaal onderwijs. Dat moet echter zo veel mogelijk verdwijnen, waardoor ze in het reguliere basisonderwijs een plek moeten krijgen.