De invoering van de wet op Passend onderwijs gaat grote gevolgen hebben voor scholen voor speciaal onderwijs in de regio Zuidoost-Brabant. De scholen gaan veel leerlingen verliezen aan het reguliere onderwijs wordt gevreesd. De scholen zoeken dan ook oplossingen om ook de komende jaren het hoofd boven water te kunnen houden. Dit meldt Eindhovens Dagblad.
Het probleem geldt vooral voor organisaties die zich gespecialiseerd hebben in leerlingen met psychische problemen of gedragsstoornissen. Met de komst van de wet Passend onderwijs zullen leerlingen die voorheen naar het speciaal onderwijs gingen, nu zoveel mogelijk op een reguliere school opgevangen moeten worden. Diverse scholen voorzien in de toekomst mogelijk gedwongen ontslagen voor hun personeel omdat er te weinig leerlingen overblijven per docent.
Directeur John van Dijen van de Emiliusschool in Son vraagt zich zelfs af of zijn leerlingen over drie jaar nog wel naar school kunnen. Door wat hij een “weeffout in de wet” noemt, ligt de financiering van extra zorg voor meervoudig gehandicapte kinderen door de nieuwe wet een stuk lastiger. Inmiddels heeft de SP vragen gesteld aan de Tweede Kamer over deze kwestie.
Andere scholen denken na over mogelijke fusies. Zo hebben het Expertisecentrum Antoon van Dijkschool in Helmond en de Stichting Speciaal Onderwijs Eindhoven (SSOE) besloten vanaf volgend jaar samen verder te gaan. Op eigen houtje kunnen ze alle veranderingen door de nieuwe wet niet het hoofd bieden. De Mytylschool en de Monseigneur Bekkersschool van SSOE gaan mee in de fusie. De twee Taalbrugscholen van de stichting, voor slechthorende kinderen en kinderen met een taalontwikkelingsstoornis, gaan in een aparte stichting verder. Dor wettelijke bepalingen kunnen zij niet mee in de fusie.
© Nationale Onderwijsgids