Mensen met een beperking kunnen nog altijd op grote schaal niet op alle terreinen van het maatschappelijk leven meedoen, zo schrijft het College voor de Rechten van de Mens. Dit jaar zal Nederland het VN-verdrag inzake personen met een handicap een nieuwe impuls geven om daar verandering in te brengen. Dit meldt het College voor de Rechten van de Mens. Eerder bleek ook uit onderzoek van de Sociaal Cultureel Planbureau dat mensen met een lichtere verstandelijke beperking steeds moeilijker meekomen in de maatschappij en het onderwijs.
Bekrachtiging van het verdrag in Nederland is van belang omdat - ondanks het bestaan van wetten, regelgeving en beleid - de positie van mensen met een beperking nog altijd te wensen over laat. In het verdrag staat wat de overheid moet doen om ervoor te zorgen dat deze positie verbetert.
Op grond van dit verdrag zal Nederland zich onder meer actief in moeten zetten voor toegankelijke websites. Uit onderzoek van het College blijkt dat de meerderheid van de Nederlandse gemeenten een website hebben die niet goed toegankelijk is voor mensen met een beperking. De websites zijn niet goed bruikbaar voor mensen die bijvoorbeeld blind of motorisch beperkt zijn. Van de 393 onderzochte gemeenten voldoet slechts 7 procent aan de toegankelijkheidsstandaarden.
Het SCP concludeerde in haar onderzoek dat mensen met een lichtere verstandelijke beperking steeds moeilijker mee kunnen komen in het onderwijs, de maatschappij en op de arbeidsmarkt omdat de maatschappij steeds ingewikkelder wordt. Mensen met een lichtere verstandelijke beperking hebben vaak problemen op het gebied van sociale redzaamheid. Zo hebben zij onder meer moeite met lezen en schrijven en zijn zij vaak onvoldoende in staat een regulier beroep uit te oefenen. De maatschappij maakt het voor deze mensen moeilijker om goed te kunnen functioneren, en het onderwijs en de arbeidsmarkt zijn minder hapbaar dan voorheen. Voorbeelden zijn het regelen van bankzaken via het internet en het reizen met de OV-chipkaart.
© Nationale Onderwijsgids