Normal_normal_verstandelijke_gehandicapt_kind__down_handicap

Sinds enkele maanden zijn er NSGK Jongerencoaches uit het hele land actief om jongeren met een beperking te ondersteunen bij hun toekomstplannen. Op deze manier kunnen de jongeren met ondersteuning uitvinden wat hij/zij precies wil en kan. Een coach kan hen ook helpen om knopen door te hakken en stappen te zetten die bij hen passen. De eerste twaalf coaching trajecten zijn gestart en de ervaringen zijn positief. Dat meldt NSGK Jongerencoaches.

Volwassen worden gebeurt met vallen en opstaan. Risico’s nemen, succes hebben en mislukken: het helpt om te ontdekken wat iemand wil en kan. Maar met een handicap of chronische ziekte werkt dat vaak anders. Jongeren met een beperking botsen in hun groei naar volwassenheid met regelmaat tegen het harde plafond van overbescherming, voorgekookte oplossingen en lage verwachtingen. Dat belemmert hen om uit te groeien tot de persoon die zij werkelijk zijn. Met het project NSGK Jongerencoach krijgen jongeren met een beperking tussen circa 12 en 25 jaar de kans om hun ambities te ontdekken en waar te maken.

Wanneer een jongere met een beperking zich aanmeld bij NSGK Jongerencoach, wordt een coach gezocht die dicht in de buurt woont. Tijdens een kennismakingsgesprek bekijken de jongere en de coach of ze samen aan het werk willen. Als het klikt, volgt een nieuwe afspraak en bespreken zij hoe de samenwerking er uit zal gaan zien. De wensen en mogelijkheden van de jongere staan daarbij centraal. De methodiek die de rode draad vormt in de coaching is Persoonlijke Toekomstplanning.

De dertig NSGK Jongerencoaches zijn vrijwilligers die zich betrokken voelen bij jongeren en een training hebben gevolgd in het maken van een persoonlijk toekomstplan. Er zijn NSGK Jongerencoaches in heel Nederland. De coaches hebben heel wat bagage om jongeren te begeleiden: ervaringsdeskundigheid, ervaring in het onderwijs, de zorg en/of als coach en de ambitie om jongeren in hun kracht te zetten.

© Nationale Onderwijsgids