De btw-vrijstelling die van toepassing is op bepaalde werkzaamheden van samenwerkingsverbanden passend onderwijs en van scholen die deel uit maken van deze samenwerkingsverbanden blijft ook na 1 augustus 2016 van kracht. Staatssecretaris Dekker heeft in een algemeen overleg met de Tweede Kamer over het Passend Onderwijs deze toezegging gedaan. Het ministerie van Financiën neemt de toezegging mee in de brief die zij voor Prinsjesdag 2015 aan de Kamer zal sturen. Dit meldt het Landelijk Expertisecentrum Speciaal Onderwijs.
NOG
Btw-vrijstelling passend onderwijs blijft
-In verband met de invoering van de Wet Passend Onderwijs per 1 augustus 2014 hebben de staatssecretarissen van Financiën en Onderwijs besloten dat tot 1 augustus 2016 bij wijze van overgangsmaatregel een btw-vrijstelling geldt voor bepaalde werkzaamheden. Deze vrijstelling geldt voor prestaties die over en weer worden verricht tussen een samenwerkingsverband op het gebied van passend onderwijs en de daarin deelnemende scholen, die voortvloeien uit het ondersteuningsplan als bedoeld in artikel 18a, lid 8, van de Wet primair onderwijs en in artikel 17a, lid 8, van de Wet voortgezet onderwijs.
Staatssecretaris Dekker heeft laten weten dat de vrijstelling ook na 1 augustus 2016 van kracht zal zijn. Er wordt nu verwacht, zo meldt het Expertisecentrum Speciaal Onderwijs, dat de btw-vrijstelling definitief wordt. De verwachting is dat in het fiscale eindejaarsbesluit zal komen te staan dat samenwerkingsverbanden per 1 augustus 2016 als sociaal-culturele instellingen aan gemerkt kunnen worden. Op die manier krijgt de btw-vrijstelling een formele, wettelijke basis. Daarnaast heeft Dekker laten weten dat ook de ambulante begeleiding die geboden wordt aan leerlingen die speciale ondersteuning ontvangen op een reguliere school, en leerlingen die naar het speciaal onderwijs gaan, vrijgesteld zal worden van btw. De staatssecretaris van Financiën zal dit besluit in het eerstevolgende beleidsbesluit opnemen.
De btw-vrijstelling is daarentegen niet van toepassing op speciaal onderwijs in de clusters 1 en 2 of middelbaar beroepsopleidingen. Instellingen die onderwijs aan visueel gehandicapte en dove of slechthorende kinderen verzorgen, evenals mbo-instellingen, kunnen echter wellicht in bepaalde situaties een beroep doen op een andere btw-vrijstelling. Een mbo-instelling die bijvoorbeeld samenwerkt met een school voor speciaal voortgezet onderwijs kan wellicht onderwijsvrijstelling krijgen.
© Nationale Onderwijsgids