In Amsterdam krijgen ouders van leerlingen in het speciaal onderwijs alleen vergoeding voor vervoer als zij meer dan vijf kilometer bij de school vandaan wonen. Volgens gemeenteraadslid Dehlia Timman van D66 is Amsterdam de enige stad waar dit zo geregeld is. Haar partij wil dat het afstandscriterium afgeschaft wordt en dat ouders ook vervoersvergoeding kunnen krijgen als ze dicht bij school wonen. Dit meldt het Parool.
Wonen ouders binnen een straal van vijf kilometer bij de dichtstbijzijnde school voor speciaal onderwijs (vier kilometer in het geval van speciaal basisonderwijs) dan verwacht de gemeente dat de kinderen zelfstandig naar school gaan. Timman vindt afstand echter niet het juiste criterium voor het bepalen wie vergoeding krijgt. “Vier kilometer fietsen met een zestienjarige jongen met een beperking achterop kan te ver zijn”, aldus Timman.
Bovendien leidt het afstandscriterium tot een beperking van de keuzevrijheid. Ouders worden nu gestimuleerd om voor de dichtstbijzijnde school te kiezen, terwijl een school verder weg mogelijk beter bij het kind past, denkt Timman.
Het raadslid dient vandaag een initiatiefvoorstel in waarin zij stelt dat niet het aantal kilometers centraal moet staan, maar wat een kind nodig heeft om op school te komen. Zij vindt dat voortaan specialisten in vervoersproblematiek en in speciaal onderwijs advies moeten geven over het recht op vergoeding.
© Nationale Onderwijsgids