Voor schooljaar 2014-2015 is geen afnemend aantal Drentse leerlingen te zien dat naar het speciaal (basis)onderwijs gaat. In grotere steden als Assen (3,6 procent) en Hoogeveen (3,4 procent) gaan relatief veel leerlingen naar het speciaal basisonderwijs. Nabijheid speelt hier een rol; het maakt voor zowel kinderen als ouders uit of je naar school kunt fietsen of ervoor moet reizen. Dat blijkt uit de Drentse Onderwijsmonitor. Dat meldt Provincie Drenthe.
De Onderwijsmonitor brengt de onderwijspositie en -prestaties van Drentse leerlingen in beeld, van primair tot wetenschappelijk onderwijs. Basisscholen zijn verplicht om bij alle leerlingen uit groep 8 een eindtoets af te nemen. Scholen konden er in 2014-2015 voor het laatst voor kiezen alternatieve eindtoetsen dan de Centrale Eindtoets, IEP en ROUTE8 af te nemen. 12 procent van de scholen in Drenthe heeft van die mogelijkheid gebruik gemaakt (landelijk: 11 procent). 88 procent van de scholen in Drenthe verantwoordde zich wel met een van de eindtoetsen.
Met het afleggen van een centrale reken- en taaltoets kunnen eindexamenleerlingen laten zien dat zij het vereiste eindniveau in het voortgezet onderwijs hebben gehaald. Voor tweedejaars leerlingen in het Drents voortgezet onderwijs wordt een tussentijdse balans opgemaakt. De scores op Toets 2 van het Cito Volgsysteem in het voortgezet onderwijs wordt daarbij bekeken.
De scores voor taal- en rekenen zijn voor zowel vmbo-ers, havo- als vwo-leerlingen even goed of beter dan vorig jaar en minimaal even hoog als de landelijke benchmark. Toets 2 is door tweedejaars vwo-ers op alle getoetste vaardigheden beter gemaakt dan het jaar ervoor. Alleen tweedejaars leerlingen in het vmbo met een kaderberoepsgerichte leerweg scoren op het onderdeel Nederlands leesvaardigheid lager dan gemiddeld.
De Drentse Onderwijsmonitor verschijnt in opdracht van de provincie Drenthe en de Vereniging Drentse Gemeenten en is uitgevoerd door CMO STAMM. Belangrijke informatiebronnen zijn de Dienst Uitvoering Onderwijs en de Inspectie van het Onderwijs. Daarnaast leveren steeds meer scholen in het primair (93 procent van de basisscholen) en alle scholen in het voortgezet onderwijs gegevens aan.
© Nationale Onderwijsgids