Hans van Balkom geeft op 15 april tijdens het Siméacongres in Lunteren een masterclass over KLINC (Kinderen Leren Initiatieven nemen in Communicatie). In dit behandelprogramma van Stichting Milo voor kinderen met ernstige meervoudige beperkingen (EMB) staat communicatieve competentie centraal bij de stimulering en ondersteuning van ontwikkelen en leren. Dit meldt Stichting Milo.
In de masterclass besteedt Hans van Balkom speciale aandacht aan taalverwerving, geletterdheid en vertel- en verhaalvaardigheid via Ondersteunde Communicatie (OC). Als niet, nauwelijks of zeer moeilijk verstaanbaar spreken samengaat met andere stoornissen, dan werpt dat ernstige beperkingen op binnen tal van ontwikkelgebieden. De masterclass biedt achtergrondinformatie en inzichten in de werkwijze, met praktijkvoorbeelden aan de hand van casuïstiek. Nieuwe inzichten uit wetenschappelijk onderzoek naar technisch en begrijpend lezen bij leerlingen met verstandelijke en doof-verstandelijke beperkingen worden meegenomen.
KLINC is een vroeg- en voorschools educatief programma voor kinderen van 3 tot 12 jaar die moeite hebben met praten en communiceren door EMB en werkt vanuit 'ankergestuurde instructie'.
In het KLINC programma is de behandeling en ondersteuning van het kind, de ouders en het netwerk van het kind gericht op de toeleiding naar een passende vorm van onderwijs en het gebeurt binnen een groep van maximaal zes kinderen.
Het Siméacongres over onderwijs, diagnostiek en zorg voor kinderen en (jong)volwassenen met een auditieve en/of communicatieve beperking vindt plaats op 14 en 15 april. Meer informatie op congres.simea.nl.
© Nationale Onderwijsgids
Hallo Maya, Bedankt voor het opmerken. Wij hebben de data inmiddels aangepast! Met vriendelijke groet, de redactie
In de laatste alinea staan verkeerde data: het Simeacongres is op donderdag 14 en vrijdag 15 april.