Normal_blindenstok_blind_slechtziend

Bartiméus, specialist voor slechtziende en blinde mensen, nam implementatiedeskundige Inesz van Benten van ZonMw twee jaar geleden in de arm. Het doel was de organisatie te leren om kennis in de praktijk toe te passen en de nieuwste inzichten structureel te implementeren. De organisatie ondersteunt mensen die blind of slechtziend zijn met diagnostiek, revalidatie, onderwijs, wonen en werk. Dat meldt Bartiméus.

Toen Bartiméus twee jaar geleden startte met Van Benten moest er nog veel gebeuren. De organisatie was op dat moment nog niet gevoelig voor het belang van implementeren. Van Benten heeft de organisatie de afgelopen twee jaar geleerd om implementatietrajecten zelf uit te voeren door te inventariseren, workshops te geven en praktische informatie op het intranet te plaatsen. “Implementeren is een vak”, concludeert directeur innovatie en kennis, Paula van Woudenberg. Bartiméus zette 17 kennisgroepen op om kennis te ontwikkelen en te delen. Uit een inventarisatie bleek dat de organisatie op 130 onderwerpen actie moest ondernemen.

Zo had Bartiméus 170 tactiele (voelbare) tekeningen ontwikkeld voor blinde kinderen. Met deze voelbare tekeningen kunnen kinderen bijvoorbeeld leren hoe een bloem is opgebouwd. Omdat medewerkers niet wisten hoe ze de tekeningen bij de begeleiding van kinderen konden betrekken, werden deze nauwelijks gebruikt. Van Woudenberg vindt dit een duidelijk voorbeeld van informatie die er wel is, maar niet in de organisatie is geïmplementeerd.

Door Van Benten in de armen te nemen heeft de organisatie nu voldoende handvatten om de beschikbare kennis toe te passen in de organisatie. Bartiméus wil waarde toevoegen aan het leven van mensen met een visuele beperking, en dat kan nu door praktisch gebruik te maken van de nieuwste kennis.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids