Vanavond wordt in de Tweede Kamer de motie van Loes Ypma (PvdA) over instemmingsrecht voor ouders over de onderwijszorg besproken. Swanet Woldhuis, directeur van oudervereniging Balans en de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA), geeft aan dat het onderwijs teveel naar binnen is gekeerd. Zij investeert onvoldoende in lean en toegankelijk/transparant maken van processen en er ontbreekt een platte structuur waarin mensen in hun kracht worden gezet. Kind en leraar moet meer centraal staan, aldus Woldhuis. Dat meldt Oudervereniging Balans.
De houding 'de dokter knows best', wat men in het onderwijs nog steeds denkt, maar waar in de zorgsector geen enkele dokter of specialist nog meer in gelooft, is echt niet meer van deze tijd, stelt Balans. Er is veel onderzoek gedaan naar uitkomsten onderwijs en zorg en vast staat dat betrokkenheid van ouders en patiënten leidt tor betere uitkomsten in de zorg en in het onderwijs.
Informed consent heeft in de zorg een enorme positieve verandering teweeg gebracht en innovaties in de zorg enorm gestimuleerd. Men is daardoor anders gaan denken en werken. Er zijn nu diverse programma's in ontwikkeling die, volgens Balans, samen beslissen beter mogelijk maken omdat iedereen weet dat dit uiteindelijk de beste uitkomst biedt en mensen in hun kracht zet.
“Steun kinderen, ouders en leerkrachten met het Instemmingsrecht, help mee aan het op gang brengen van de dialoog tussen ouders en leerkracht die beiden verantwoordelijk zijn voor een goede ontwikkeling en zorg ervoor dat er betere uitkomsten komen in het onderwijs voor kinderen. Juist voor kinderen met een beperking of minder kansen. Minder bestuurslagen, minder ingewikkelde regels, minder overhead in het onderwijs en meer innovatie en samenwerking met stakeholders. Daar worden kinderen, ouders en leerkrachten heel gelukkig van”, aldus Woldhuis.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids